U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Brits Ministerie van Gezondheid

NHS

Nederlandse Vereniging voor Pathologie


Ziekenhuis wil patholoog kwijt

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 31 JAN. Het Medisch Centrum Haaglanden (MCH) wil het dienstverband van patholoog dr. Dick van Velzen beëindigen, na het verschijnen van vernietigende rapporten over de praktijk van Britse ziekenhuizen om zonder toestemming van ouders organen van overleden kinderen weg te nemen.

Van Velzen, van 1988 tot 1995 als hoogleraar kinderpathologie in het Alder Hey- ziekenhuis in Liverpool werkzaam, krijgt in een van de rapporten een hoofdrol toegedicht. Britse kranten voeren hem vanochtend op als een Frankenstein, met koppen als "Hij plukte elk kind kaal waarop hij de hand legde" (The Guardian).

Van Velzen werkte sinds eind 1999 in het Haagse Westeindeziekenhuis dat onderdeel is van het MCH. "Wij hopen binnenkort afscheid van hem te hebben genomen", aldus een woordvoerder vanmiddag. "De rapporten van gisteren zijn de druppel. Wij onderhandelden al enige tijd met Van Velzen over beëindiging van zijn werk in het ziekenhuis."

Van Velzen stond al op non-actief sinds vorig najaar ook bleek dat de politie in het Canadese Halifax, waar hij na 1995 werkte, een opsporingsbevel uitvaardigde wegens een incorrecte omgang met organen. Hij was vanmorgen onbereikbaar voor commentaar.


Zie ook:

'Organen stelselmatig verwijderd' (30 januari 2001)

NRC Webpagina's
31 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad