U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Elektronisch Zakendoen

1.300 ontslagen bij webwinkel Amazon.com

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 31 JAN. Internetwinkel Amazon.com ontslaat 15 procent van zijn personeel. Het gaat om ongeveer 1.300 werknemers. De maatregel moet ertoe leiden dat Amazon dit jaar voor het eerst winst maakt.

Het bedrijf uit Seattle zal een distributiecentrum in Georgia sluiten en een klantenserviceafdeling in Seattle. Dat zijn bij elkaar 800 banen. Daarnaast zal de kaassschaafmethode worden toegepast op de rest van het bedrijf. Het bedrijf noemt de ontslagen absoluut noodzakelijk. Werknemers krijgen bij ontslag twaalf weken salaris mee en een bonus als ze tot op de laatste dag blijven werken.

Het verlies van Amazon.com in het vierde kwartaal bedroeg 90,4 miljoen in vegelijking met 184,9 miljoen een jaar eerder. De omzet steeg van 676 naar 972 miljoen dollar, een toename van 44 procent. Het verlies is kleiner dan verwacht, maar de omzetgroei blijft fors achter bij eerdere voorspellingen.Het bedrijf verwacht dit jaar een omzetgroei van 30 procent tot 3,6 miljard dollar. Eerder werd uitgegaan van 4 miljard dollar.

Amazon.com, veruit de bekendste winkel op internet, schrijft de omzetdaling toe aan de verzwakte economie. Analisten verbaasden zich erover dat de daling zo scherp was. Financieel topman Warren Jensen sprak echter van een ,,gepaste conservatieve schatting''.

Amazon.com is groot geworden door als eerste en met veel succes producten via internet te verkopen. Het bedrijf is begonnen met het verkopen van boeken en brengt tegenwoordig ook muziek, videofilms, elektronica en gereedschap aan de man. Allerlei kleine webwinkels hebben zich inmiddels bij Amazon aangesloten. Oprichter en topman Jeff Bezos werd in 1999 door het weekblad Time uitgeroepen tot Man van het Jaar.

De beurskoers van Amazon is, net als die van andere internetbedrijven, de afgelopen maanden fors gedaald. Het is de vraag of pure internetspelers uiteindelijk opgewassen zullen zijn tegen traditionele bedrijven, die hun weg naar het wereldwijde web inmiddels ook gevonden hebben.

NRC Webpagina's
31 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad