U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Listen to Tido

De Kast


Kast-parodie 'Jelle' mag van de rechter

Door onze kunstredactie
GRONINGEN, 30 JAN. De Kast vond het best een leuk nummer, de parodie 'Jelle' van het Groninger duo Slimme Schemer en Tido. Zanger Syb van der Ploeg, die het meest op de hak genomen wordt in het nummer, moest zelfs ,,freeslik laitsje'', onbedaarlijk lachen. Maar de groep spande toch een kort geding aan om te voorkomen dat het nummer zou worden uitgebracht. Tevergeefs: gisteren oordeelde W. Dultemeijer, president van de Groninger rechtbank, dat de Friese band geen schade van het nummer ondervindt en dat het dus gewoon vanaf vandaag in de winkels mag liggen.

Bij wijze van grap zetten filosofiestudent Arjen Lubach en journaliste Janine Abbring in luttele uren een parodie op 'Stan' van de Amerikaanse rapper Eminem in elkaar. Gaat het daar om een geobsedeerde fan van Eminems alter ego Slim Shady, die met zijn zwangere vriendin in een rivier rijdt omat zijn idool z'n post en telefoontjes niet beantwoordt, bij de Groningers is Syb van De Kast het lijdend voorwerp. Zijn fan Jelle fietst gedesillusioneerd het Tjeukemeer in, met in zijn rugzak de piepende, zwangere cavia Siepje.

Nadat het nummer via internet als MP3-bestand bij Radio 3FM terecht was gekomen, werd het 't middelpunt van een heuse hype. Het duo was op een gegeven moment in onderhandeling met niet minder dan acht platenmaatschappijen. De gelukkige werd Roadrunner Arcade Music, toevallig de vorige platenmaatschappij van De Kast. Klaas de Jong, 'zakelijk leider' van De Kast, stelt zich principieel op. ,,Ik vind het zelf ook leuk gedaan, daar gaat het niet om. Wij willen niet dat er over onze rug, en met onze naam, geld verdiend wordt. Ze teren op de roem van Syb. Daarnaast gebruiken ze stukken uit onze songteksten. Het gaat dus niet alleen om het merkenrecht, maar ook om het auteursrecht.''

Om die reden stelde hij voor om het nummer uit te brengen als coproductie met ProActs, het eigen platenlabel van De Kast. Mocht de groep er op die manier nog geld uit weten te slepen, dan zou dat moeten gaan naar een stichting die opkomt voor de bedreigde korenwolf, een knaagdier dat verwant is aan de cavia. Volgens De Jong is het principiŽle punt: mag er voor een commercieel product als zo'n cd-single, parodie of niet, ,,meegesurft'' worden ,,op de naam en de kenmerken van een bekende Nederlander''? Hij constateert dat er op dat terrein geen wetgeving is en wil hierover een discussie openen. Intussen wensen Syb van der Ploeg en de zijnen Slimme Schemer en Tido, heel sportief, ,,veel succes''.

NRC Webpagina's
30 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad