U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier BSE

Nuchtere Nederlandse eetcultuur

Marcel Temminghoff, research-directeur van GFK, onderzoeksbureau met veel klanten in de voedselindustrie: "Nederlanders hebben veel vertrouwen in de kwaliteit van hun eten, terwijl er toch de nodige incidenten zijn geweest: salmonella- besmettingen, de varkenspest. Uit onze onderzoeken blijkt dat Nederlanders kort reageren, de verkoopcijfers trekken snel weer aan. In Frankrijk en Duitsland is de verkoop met ongeveer 40 procent gedaald, in Nederland maar met enkele procenten."

Anneke Ammerlaan, trendwatcher en schrijfster van kookboeken: "In Frankrijk wordt meer rundvlees gegeten dan in Nederland. In Duitsland wordt veel worst geproduceerd van gemalen botten. De BSE- schok is daar dus veel groter. Zeker in Frankrijk, daar wilden ze jarenlang geen Engels vlees kopen en toen bleken ze zelf besmet vlees te hebben. In Engeland zie je nu een tegenbeweging ontstaan, daar kun je in een restaurant in Londen vlees van vijf verschillende koeiensoorten bestellen."

Dig Istha, communicatie-adviseur: "In Frankrijk eet men om te leven, in Nederland om niet dood te gaan. De Fransen zijn volgens mij terecht meer in paniek. Zij eten veel meer risicovlees, zoals hersenen, merg en orgaanvlees."

Hans Righart, hoogleraar politieke geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht: "Duitsland stelt met het zogeheten Reinheitsgebot strikte regels aan voedsel en drank. Dat wij zoiets in Nederland niet kennen, toont onze desinteresse aan. Die houding is een uitwerking van het calvinisme. Eten is niet iets om van te genieten, wordt ons geleerd."

Cees van Woerkum, hoogleraar communicatie- en innovatiestudies aan de Landbouwuniversiteit Wageningen:"Nederlanders weten nauwelijks wat er in hun voedsel zit. Ze sluiten er bewust hun ogen voor. Pas als er hier op grote schaal gevallen van Creutzfeldt-Jakob bekend worden, zal er paniek uitbreken. De vleesproducenten hebben boter op hun hoofd. In reclames liegen zij ons voor dat al het eten nog ambachtelijk wordt geproduceerd."

Steve Badloe, producent van halal-maaltijden: "Ik merk geen afname in de vraag naar vlees. Maar het grootste deel van mijn klanten is moslim. Voor hen is vlees ontzettend belangrijk, het kan niet worden weggelaten uit de maaltijd. En het scheelt waarschijnlijk ook dat wij halal vlees verkopen. Dat is vlees dat voldoet aan de islamitische voedselwetten. Een van die regels is dat dieren geen dieren mogen eten, dus ook geen diermeel. Het is in Europa heel moeilijk om die garantie te krijgen."

NRC Webpagina's
27 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad