U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier BSE

Politici 'ten onrechte' niet in problemen

Vleesproducent Badloe: "Politici zijn in Nederland nauwelijks afgerekend op de BSE-affaire, omdat burgers ten onrechte een groot vertrouwen hebben in keuringsdiensten en overheden. Ik zeg ten onrechte, omdat ik bij de verschillende vestigingen van mijn bedrijf heb gemerkt dat er per regio totaal willekeurig wordt gekeurd. Pas de laatste tijd merken wij dat controleurs weer proberen volgens het boekje te keuren.Ik vind het dan ook niet terecht dat er in Nederland niemand is opgestapt. En daarmee doel ik niet alleen op bewindslieden, maar ook op directeuren van keuringsdiensten. De eerste Nederlandse BSE-gevallen dateren nota bene uit 1997."

Hoogleraar Van Woerkum: "Duitsers hebben jarenlang de illusie in stand gehouden dat hun vlees nog op de traditionele wijze werd geproduceerd. De ontdekking van BSE in het eigen vee kwam hard aan. Vandaar dat in Duitsland ministers zijn opgestapt. Wij Nederlanders zijn al veel langer gewend aan het idee dat ons eten op een technisch- industriële manier wordt geproduceerd. Grote concerns als Unilever zijn niet voor niets in Nederland gevestigd."

Hoogleraar Righart: "Het vertrouwen van de Nederlandse burger in de overheid is tamelijk groot, al is dat de afgelopen jaren wel afgenomen, na al die voedselaffaires. Ons land heeft nooit een sterke consumentenorganisatie gehad, zoals in de Verenigde Staten. Dat komt waarschijnlijk ook door de verzuiling, die lange tijd voorkwam dat er supranationale instanties ontstonden."

Adviseur Istha: "Er wordt in Duitsland veel heftiger gereageerd op de BSE gevallen, omdat daar in algemene zin sprake is van een gezagscrisis en een politieke duiventil. Het gedoe binnen de CDU met Kohl, nu weer de rel rond Joschka Fischer. En in Frankrijk is het vertrouwen in de politiek van oudsher veel minder groot dan in Nederland. Wij hebben op dit moment juist een heel stabiel politiek klimaat. We vertrouwen onze politici. Bovendien hebben bestuurders hier aan de belangrijkste regels voor crisisbeheersing voldaan. Haal de oorzaken weg en laat zien wat je doet. Nou, ik heb de beelden van het BSE-testcentrum in Lelystad wel honderd keer langs zien komen."

Onderzoeker Temminghoff: "Ik volg veel Duitse media en vind dat je hun rol niet mag onderschatten. De tv en de bladen hebben het vuurtje behoorlijk opgestookt. De politici in Duitsland hebben vooral de enorme vergissing gemaakt om te doen alsof er niets aan de hand was. Alsof Duits vlees onaantastbaar was. Dat is natuurlijk dodelijk in de politiek."

NRC Webpagina's
27 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad