U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
CTSV

CTSV-voorzitter wenst ruimere bevoegdheden

Door onze redacteur JOOST ORANJE
ZOETERMEER, 27 JAN. Het toezicht op de sociale zekerheid functioneert al jaren met te beperkte bevoegdheden. Het College van Toezicht Sociale Verzekeringen (CTSV) "vervult daardoor niet de rol die het zou moeten vervullen". Dat zegt CTSV-voorzitter T. Witteveen, vandaag in een vraaggesprek met deze krant.

Witteveen kritiseert de politiek, die wel van het CTSV eist dat ze toezicht houdt, maar het college niet voldoende bevoegdheden geeft. Daardoor moet het CTSV volgens hem "zwemmen met de handen op de rug". Ook voor de nabije toekomst voorziet hij problemen: "De overheid leert niet. Nu komen er weer reïntegratiebedrijven die werklozen aan het werk moeten helpen. Kosten: 1,3 miljard aan publiek geld. Volgens de politiek moeten die bedrijven vrij op de markt kunnen opereren. Prima. Maar ondertussen wil de wetgever dat er toezicht is of met dat publieke geld de publieke doelen worden bereikt. Als je dan aan ons vraagt: hebben jullie de bevoegdheid om in de boeken van die commerciële reïntegratiebedrijven te kijken, dan is dat niet het geval."

Het kabinet wil volgend jaar een nieuwe toezichthouder voor de sociale zekerheid oprichten. Dit onafhankelijke orgaan zou binnen de muren van het departement van Sociale Zaken moeten ontstaan door samensmelting van het CTSV en het huidige toezichtsapparaat van het ministerie. Witteveen ziet evenwel meer in een toezichthouder buiten het departement "Je moet zelfs maar de schijn vermijden dat beleid en toezicht zaken met elkaar doen. Het is de vraag of dat binnen het ministerie lukt. Dat de nieuwe toezichthouder onafhankelijk moet zijn, daarover is iedereen het eens. Maar ik ben vooral geïnteresseerd in de vervolgvragen: Mag ik bijvoorbeeld zelf de publicatiemomenten voor rapportages kiezen? Mag ik op eigen initiatief naar Tweede-Kamerleden lopen?"

Witteveen stelt dat er in de sociale zekerheid een situatie geschapen is " waarin we de illusie hebben van volledig toezicht. Dat is naar burgers toe zorgwekkend. Bovendien is het in strijd met de missie van het CTSV: mensen het vertrouwen geven dat de uitvoering van de sociale zekerheid goed gaat. Eerlijkheidshalve moeten we toegeven dat dat z'n beperkingen kent. In die zin wordt er meer van ons verwacht dan we kunnen waarmaken."

NRC Webpagina's
27 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad