U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Volop risicogeld dotcomsector

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 27 JAN. De sanering onder Nederlandse dotcom-bedrijven, jonge ondernemingen die hun bedrijfsstrategie gebouwd hebben rond internet, is nog niet voorbij. Desondanks wordt nog steeds op grote schaal geïnvesteerd in risicovolle projecten.

Dat blijkt uit een rondgang langs Nederlandse ondernemers en verstrekkers van risicokapitaal, venture capitalists. Vooral bedrijven die via internet producten of diensten aan de consument willen slijten, raken in financiële nood. Investeerders van risicokapitaal zijn niet langer bereid opnieuw geld te steken in kleine bedrijven op de zogenoemde business to consumer (B2C) markt. Toon den Heijer van het Gilde IT Fund: "We zullen nog veel surceances en faillissementen zien." Frank Verschoor, NesBic CTe-fonds: "B2C is voorbij." Michiel Westermann van Twinning: "Het sentiment is nog steeds slecht. Je bent gestoord als je nu probeert geld op te halen voor expansie." Jonge technologiebedrijven naar de beurs brengen is de komende 6 tot 9 maanden ondenkbaar, schat Verschoor.

De meeste deals tussen kapitaalverstrekkers en startende ondernemers werden gesloten tijdens de piek in de internetmarkt, rond december 1999. Veel bedrijfjes ontvingen vorig voorjaar geld voor een jaar. Dat geld raakt op en geldschieters voor een nieuwe financieringsronde zijn moeilijk te vinden. "De sanering zal daarom nog tot maart/april duren", voorspelt Jan van Ottele van Yournews.com, dat vorige week nog wél geld wist op te halen. Ondanks het slechte sentiment rond internet word er ook op dit moment nog volop geïnvesteerd in risicovolle projecten. Deze maand werd tot nu voor ruim 1,8 miljard gulden geïnvesteerd in Europese startups, vergelijkbaar met de bestedingen in juni vorig jaar. "Er is meer dan genoeg geld. Dit is een goed moment voor koopjes", zegt Westermann. "Je kunt nu voor een kwart van het geld hetzelfde kopen als een jaar geleden", zegt Verschoor.

NRC Webpagina's
27 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad