U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Hof Italië keurt 'spontane tik' van chef op vrouwenbil goed

Door onze correspondent
ROME, 26 JAN. Een chef mag best een vrouwelijke ondergeschikte een tikje op de bil geven, vindt het Italiaanse Hof van Cassatie. Als het maar bij één keer blijft en als het maar spontaan gebeurt.

Het hof moest arrest wijzen in de zaak tegen Enzo Michieli, directeur van een regionale gezondheidsdienst iets ten noorden van Venetië. Hij was in 1994 veroordeeld tot anderhalf jaar voorwaardelijk, omdat hij zijn hand op de billen van een werkneemster had gelegd en had gedreigd haar het leven zuur te maken als ze hem zou aangeven.

In hoger beroep werd hij vorig jaar vrijgesproken, en het Hof van Cassatie handhaafde dat vonnis. De rechters achtten niet bewezen dat de man seksuele bedoelingen had gehad. Bovendien, schreef het hof, ging het niet om systematisch lastigvallen, maar om "een eenmalige klap op het achterwerk, in een opwelling".

De belangengroep Telefono Rosa die opkomt voor de rechten van vrouwen kwam met een ironisch commentaar. "We moeten ons nu voorstellen dat als een man het achterste van een vrouw betast, en als dat gebeurt zonder veel nadruk en zonder dat hij staat te zweten van de opwinding, dit niet betekent dat hij haar lastigvalt, maar dat hij behoefte heeft aan genegenheid en menselijk contact." Veel vrouwen hebben boos gereageerd op de suggestie dat één keer niet zo erg zou zijn. Kamerlid Maretta Scoca waarschuwde dat de chefjes en baasjes in Italië niet moeten denken dat ze al hun vrouwelijke ondergeschikten eenmalig een tik voor de billen kunnen geven. Haar collega Alessandra Mussolini trok meteen een vergelijking met een ander arrest van het hof, het spijkerbroekenarrest uit 1999. Toen bepaalden de hoogste Italiaanse rechters dat een vrouw niet kon zijn verkracht omdat ze zo'n strakke spijkerbroek had gedragen, dat die volgens de rechters alleen uit kon met haar medewerking. Oude mannen-rechtspraak, was het verwijt, toen en nu weer.

NRC Webpagina's
26 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad