U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Toeristensite Tahiti

Hawaiian Airlines


Het Benidorm van het Caraïbische gebied


Isla Margarita, een populaire bestemming voor verre strandreizen, dient ook als uitvalsbasis voor dagtochten in oude vliegtuigen naar het binnenland van Venezuela.

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 26 JAN. Isla Margarita, het eiland voor de kust van Venezuela waar de vijf ongekomen Nederlanders op vakantie waren, is de laatste zes jaar snel uitgegroeid tot een favoriete bestemming van het steeds verdervliegende strandgaande publiek. Naast vakantiebestemmingen als Venezuela en de Dominicaanse Republiek staat het eiland bekend als het 'Benidorm van het Caraïbisch gebied'. "Zon, zee, strand en vermaak" drijft de reiziger naar Isla Margarita, zegt directeur P.P. van der Kaaij van de overkoepelende Nederlandse reisorganisatie ANVR. "Je kunt het als bestemming vergelijken met Spanje, ook in prijs." Meer dan de helft van de vakantiegangers weet niet in welk werelddeel ze zich bevinden, schatte een toeroperator tweeënhalf jaar geleden in De Volkskrant.

Een groot deel van de toeristen naar Isla Margarita boekt zijn reis bij touroperator Q International in Apeldoorn. Ook de vijf omgekomen Nederlanders hadden hun reis geboekt via Q International. Directeur Peter Vesseur 'ontdekte' Isla Margarita negen jaar geleden en heeft zijn marktaandeel sindsdien sterk weten te houden. Volgens Vesseur chartert Q International twee keer per week een vliegtuig van Martinair voor 540 vakantiegangers in totaal. "Deze vluchten zitten eigenlijk altijd vol."

De prijzen zijn relatief laag. Op de internetsite van Q International staan aanbiedingen voor 1299 gulden voor negen dagen Isla Margarita. Kritiek dat de prijzen onder meer laag kunnen zijn door het recyclen van voedsel noemde Vesseur in het verleden "onzin".

De vijf toeristen kwamen om tijdens een eendaags uitstapje met vijftien andere vakantiegangers naar de Salto del Angel, met bijna 1.000 meter de hoogste watervallen ter wereld, gelegen in het zuidoosten van Venezuela. Venezuela promoot de watervallen, die in een dicht, onbegaanbaar woud liggen, als haar voornaamste toeristische attractie. Avontuurtoeristen wagen zich er aan duizelingwekkende parachutesprongen van de hoogste punt. Het is echter ook mogelijk eenvoudig vanuit in het vliegtuig een vogelvlucht-blik te werpen op de watervallen. Dan neemt de vliegtocht van Isla Margarita naar de Salto del Angel het karakter aan van een moderne variant op het ouderwetse dagtochtje met de bus vanaf de vakantiebestemming. Maar wel een extremere variant.

Van het eiland voor de kust naar de watervallen aan in de buurt van Guyana is het negenhonderd kilometer vliegen. De tocht wordt doorgaans afgelegd in de oude toestellen van de Venezolaanse maatschappij Rutaca, zoals de vannacht neergestorte Dakota DC-3. Rutaca is meermalen gewaarschuwd door de luchtvaartautoriteiten wegens de slechte toestand van haar vloot. Met de vliegtuigen van Rutaca zijn voor zover bekend niet eerder grote ongelukken gebeurd. Touroperator Vesseur heeft naar eigen zeggen nooit problemen gehad met de maatschappij.

Van de tweemotorige Dakota DC3 zijn tot het einde van de produktie in 1947 13.000 exemplaren gebouwd. Voor de Tweede Wereldoorlog was de DC-3 het populairste vliegtuig in de burgerluchtvaart. De laatste tien jaar hebben zich meer dan vijftig ongevallen voorgedaan met deze toestellen. In 1996 stortte in de Waddenzee een Dakota kort na de start neer.

NRC Webpagina's
26 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad