U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Toeristensite Tahiti

Hawaiian Airlines


Bij vliegtuigongeluk

20 toeristen komen om in Venezuela


CARACAS, 26 JAN. Twintig toeristen, onder wie vijf Neder landers, zijn gisteren omgekomen bij een vliegtuigongeluk in Venezuela. Ook de vier bemanningsleden kwamen om. Er waren geen overlevenden.

Het is het ernstigste vliegtuigongeluk in de geschiedenis van Venezuela. De toeristen waren in een meer dan vijftig jaar oude DC-3 op excursie. Het gaat behalve de vijf Nederlanders om zes Amerikanen, vier Italianen en twee Hongaren. Bij de Nederlanders gaat het om een alleenreizende man uit Enkhuizen, een echtpaar uit Rotterdam en een echtpaar uit Middelburg. Dat is meegedeeld door P. Vesseur, directeur van Q International, een touroperator in Apeldoorn.

De omgekomen Nederlanders waren op vakantie op het eiland Isla Margarita dat vlak voor de kust van Venezuela ligt. De reisbureaus van de slachtoffers hadden de reis bij Q International geboekt. Ze waren op eendaagse excursie naar het natuurreservaat Canaima, volgens Vesseur.

Op de terugreis van Canaima naar Isla Margarita stortte de DC-3 om half zeven 's avonds (lokale tijd) neer op een wijk in de stad Ciudad Bolivar, in het woud 450 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caracas. Twee kleine kinderen en hun 22-jarige moeder op de grond raakten daarbij gewond. Volgens de gouverneur van de deelstaat Bolivar heeft de piloot zonder succes getracht een noodlanding te maken.

Canaima is een populaire bestemming voor toeristische reizen, onder meer vanwege de Salto del Angel (Angels Falls), met 980 meter de hoogste watervallen ter wereld. Het vliegtuig was in bezit van de kleine Venezolaanse maatschappij Rutaca, dat verder onder meer vliegt op toeristische bestemmingen als Trinadad en Guyana.

De DC-3 werd in de Verenigde Staten gebouwd tussen 1935 en 1947. Volgens schattingen zijn wereldwijd nog duizend DC-3's in gebruik. In 1997 raakten twee Nederlandse toeristen vermist in de deelstaat Bolivar nadat een Cessna met vier inzittenden neerstortte.

Vliegmaatschappij Rutaca is eerder meermalen gewaarschuwd door de luchtvaartautoriteiten, die hebben gewezen op de slechte toestand van de relatief oude vloot en het gebrekkige onderhoud. (AP, ANP, BBC)

NRC Webpagina's
26 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad