U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Tweede Kamer

Ministerie van Justitie

Wetenschappelijk Onderzoeks en Documentatie Centrum (WODC)

Rapport: Asielzoekers crimineler? van de Regiopolitie Groningen.


Vergelijking niet zinvol


Verkeersdelicten, heling, openlijk geweld en drugskwesties komen zo weinig voor onder de aangehouden asielzoekers dat daarop geen zinnige statistiek valt te bedrijven.

Mishandeling, ernstig geweld en vernieling komen onder de aangehouden asielzoekers relatief veel voor, maar deze delicten blijken zich grotendeels - tweederde van het geweld en driekwart van de vernielingen - binnen de opvangcentra af te spelen. Aangezien 'gewone' Groningers daar niet wonen, is een vergelijking tussen die twee categorieën niet zinvol.

Blijft over diefstal en inbraak. In de onderzochte periode werden daarvoor 172 asielzoekers uit de provincie aangehouden, tegen 2.251 inwoners. Op 4.700 asielzoekers, respectievelijk 550.000 inwoners, zijn de asielzoekers dus zwaar oververtegenwoordigd: 3,6 procent tegen 0,4. Maar zo zijn alle baby's en bejaarden ook meegerekend, en die gaan zelden op het dievenpad. Wanneer alleen de inwoners tussen de vijftien en de veertig jaar worden geteld dan stijgt het percentage 'Groningse' arrestanten naar één. Wanneer tevens rekening wordt gehouden met het feit dat de meeste delicten worden begaan door mannen, kruipen beide cijfers verder naar elkaar toe. Asielzoekers zijn veelal mannen in de genoemde leeftijdscategorie.


Zie ook:

Kabinet kraakt asielzoekersrapport (25 januari 2001)

NRC Webpagina's
26 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad