U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
US Earthquake Information Centre

Regering India

Regering Pakistan


Schok gevoeld in Pakistan en Nepal

Duizend doden na aardbeving India

Door onze correspondent
NEW DELHI, 26 JAN. Het westen van India is afgelopen nacht getroffen door een zware aardbeving die tot ver in het buurland Pakistan en zelfs tot in Nepal en Bangladesh werd gevoeld. Ruim 1.000 mensen zijn omgekomen.

Omdat de verbindigen met het betreffende gebied grotendeels zijn verbroken, kan nog geen betrouwbare schatting worden gegeven over de omvang van het werkelijke aantal slachtoffers en de aangerichte schade. De beving, met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter, deed zich vanochtend vroeg om kwart voor negen plaatselijke tijd voor en duurde ongeveer 45 seconden. Het epicentrum lag in de deelstaat Gujarat, in het noordwesten van India, tegen de grens met Pakistan. Grote gebieden daar zijn dunbevolkt, maar er zijn ook steden die getroffen zijn, zoals de kustplaats Bhuj, Ahmedabad en Surat. Ook in India's financiële centrum Bombay liepen gebouwen schade op. Soortgelijke berichten kwamen ook uit Karachi, in Pakistan.

De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Gujarat, Haren Pandya, zei vanochtend dat alleen al in Ahmedabad veertig gebouwen zijn ingestort, en ten minste honderd in de hele deelstaat. "De hele staat is getroffen. Overal zijn de verbindingen verbroken."

Volgens het Indiase persbureau PTI is Bhuj het zwaarst getroffen en zijn daar tot dusver al 150 doden geteld. De meeste slachtoffers vielen toen een gebouw van vijf verdiepingen instortte. Volgens PTI zijn in Ahmedabad 130 doden gevallen, maar politiewoordvoerders spraken over een aantal van ten minste tweehonderd doden. Veel inwoners uit de steden zijn in paniek de straat op gegaan. Anderen proberen met man en macht slachtoffers onder puinhopen vandaan te halen. Op televisie waren beelden te zien van mensen die bekneld zaten in het puin.

De Indiase premier Atal Behari Vajpayee riep vanochtend zijn kabinet voor spoedberaad bijeen. De premier zei "diepe pijn te voelen" over de vernietigende ramp die Gujarat heeft getrofffen en die "aan honderden mensen het leven heeft gekost en grote schade heeft toegebracht aan particuliere en openbare gebouwen". India viert vandaag de Dag van de Republiek, ter herinnering aan het feit dat het land in 1950 een republiek werd. Bedrijven en openbare gebouwen zijn op deze officiële feestdag gesloten.

Volgens waarnemers hebben ook de miljoen pelgrims die in de deelstaat Utttar Pradesh het hindoefeest Kumbh Mela bijwonen, vanochtend de aarde onder zich voelen bewegen, maar brak er geen paniek uit onder de mensenmenigte.

Het is de tweede grote aardbeving die dit jaar heeft plaatsgevonden. Eerder deze maand kwamen zeker 700 mensen om in El Salvador. India wordt regelmatig getroffen door aardbevingen, met alleen al in het afgelopen decennium zo'n 13.000 doden.

NRC Webpagina's
26 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad