U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Club Brugge

Geen bewijs pro of contra Erik Gerets


De Belgische voetbalbond maakt vanavond het resultaat bekend van het onderzoek naar de omkoopaffaire bij Club Brugge in 1999, ten tijde van PSV-trainer Erik Gerets.

Door onze redacteuren JOEP DOHMENen KOEN GREVEN

ROTTERDAM, 26 JAN. Het is niet moeilijk om te voorspellen wat vanavond in Brussel de conclusies zijn van de onderzoekscommissie van de Koninklijke Belgische voetbalbond in de omkoopaffaire bij Club Brugge. Drie hulptrainers, de directeur en de secretaris van Club Brugge hebben voor de onderzoekscommissie toegegeven dat er enveloppen zijn ontvangen van de Joegoslavische voetbalmakelaar Ranko Stojic. Stojic zelf heeft ontkend enveloppen te hebben verstrekt.

Gezien het grote aantal eensluidende getuigenverklaringen en het bestaan van twee enveloppen met originele inhoud is het aannemelijk dat Stojic de trainers geld heeft toegestopt. In dat geval zal de Belgische voetbalbond, handelend volgens het reglement, de internationale voetbalorganisatie FIFA hierover informeren.

De FIFA kan Stojic bestraffen. In het ergste geval verliest hij zijn FIFA-licentie als voetbalmakelaar en raakt hij zijn waarborgsom van zo'n drie ton kwijt. Voor de hulptrainers die geld hebben aangenomen, lijkt geen straf in het verschiet te liggen. Zij hebben vrijwillig bekend en de regels van de bond kennen geen expliciet verbod op het aannemen van geld van voetbalmakelaars door trainers. Wel kunnen sancties worden opgelegd als de competitie vervalst is, en dat is hier niet het geval.

Ook toenmalig Brugge-trainer Erik Gerets (nu PSV) loopt geen risico. Hij is wel gehoord door de onderzoekscommissie. Gerets heeft steeds verklaard geen envelop te hebben aangenomen en zelfs niets te hebben geweten van de omkoopaffaire. Een bewijs dat Gerets een envelop of andere diensten heeft aangenomen is er niet. Opmerkelijk is wel dat hij verklaarde dat hij zelfs niets wist van de omkoopaffaire, terwijl iedereen in de top van Club Brugge het wist.

Ook tegenover NRC Handelsblad ontkende Gerets eerder dat hij iets wist van de omkooppraktijken van zijn vriend Stojic. Later, als PSV- trainer, bleef Gerets zaken doen met de voetbalmakelaar en bleef de vriendschap bestaan. Gerets zei daarover tegen deze krant dat hij als hoofdtrainer bij Brugge wist dat er " problemen" waren tussen Stojic en Club Brugge. Maar welke problemen dat waren, wist de hoofdtrainer niet, zei hij.

Juist op dit punt is er nu een nieuwe, voor Gerets belastende verklaring van Club Brugge-voorzitter Michel van Maele. Volgens hem heeft hij Gerets expliciet gevraagd of hij wist van omkoping door Stojic, blijkt uit het relaas van de voorzitter. Van Maele, die niet als getuige is gehoord door de onderzoekscommissie, sprak met de krant Het Laatste Nieuws.

De voorzitter zegt in een interview dat 12 januari verscheen, dat hij álle trainers, inclusief Gerets, begin 1999 op de man af heeft gevraagd of zij geld hadden gekregen van Stojic. Dat deed Van Maele nadat hulptrainer Hans Galjé op eigen initiatief was binnengestapt in de kamer waar Van Maele en directeur Antoine Vanhove zaten. Hij kwam de envelop afgeven die hij van Stojic had gekregen.

Van Maele: "'Dat is niet van mij', zei Hans. 'Ik kom het u afgeven.' Daarop ben ik naar René Verheyen (ook hulptrainer, red.) gestapt. Want ik ben niet achterlijk. Ik vroeg René op de man af of hij ook geld had gekregen. Ja dus, en René gaf net als Galjé de envelop af. Toen ben ik naar Querter (ook hulptrainer, red.) gegaan. Die had ook een omslag gekregen."

Van Maele in Het Laatste Nieuws: "En uiteindelijk ben ik op Gerets afgestapt. Want hij had Stojic binnengebracht en het waren zijn transfers. Ik begon hem te wantrouwen. Zelfs een uil is slim genoeg om dat te zien. Gerets schudde op mijn vraag zijn hoofd alsof hij wilde zeggen 'wa vraagde gij nu?' Ik heb niet doorgevraagd. Ik beschuldig Gerets niet. Maar hij is nooit mijn vriend geweest. Hij was als trainer ook nooit mijn keuze."

Van Maele, om een reactie gevraagd, wil nu niets meer kwijt: "U moet niet meer in dit potje roeren." Een bewijs of Gerets nu wel of niet betrokken is geweest bij de omkoopaffaire zal het onderzoek van de voetbalbond niet opleveren. Een bewijs kn een dergelijk onderzoek ook niet opleveren. Er zijn immers geen huiszoekingen gedaan, geen administraties tegen het licht gehouden, geen mensen onder ede gehoord en zelfs Club Brugge-voorzitter Van Maele is niets gevraagd.

Het onderzoek van de voetbalbond levert niet op wat Gerets en PSV- voorzitter Harrie van Raaij zo vurig wensen, namelijk dat "na een grondig onderzoek zijn onschuld kan worden bewezen". De enige instantie die de waarheid boven tafel kan halen, is de Belgische justitie. Maar omdat de feiten plaatshadden vóórdat niet-ambtelijke corruptie strafbaar is gesteld in België, gebeurt dat niet.

NRC Webpagina's
26 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad