U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Doodgepraat

Maarten Huygen
Goed idee van de B&W- redactie: haal de asielzoekers zelf erbij om te praten over criminaliteit in het opvangcentrum. Het resultaat was onverwachter dan het gebruikelijke emotionele welles-nietes van de eveneens aanwezige VVD'er Henk Kamp en GroenLinks'er Femke Halsema.

N Rezwani, toegelaten asielzoekster uit Iran, had zich al een poos zitten opwinden over het gehakketak en barstte uiteindelijk uit: "Met alle respect voor de opvang die de Nederlandse overheid biedt: het is beter de eerste dag of de eerste maand te zeggen 'wij willen jullie niet meer hebben' in plaats van hen jaren en jaren in het asielzoekercentrum te laten blijven zodat ze depressief worden en zodat ze crimineel worden en allerlei ziekten krijgen. Waarom duurt het zolang?"

Daarop begon Kamp te vertellen dat tachtig procent geen document bij zich heeft. "Stuur ze dan terug", smeekte Rezwani. "Dat is voor jullie makkelijker en ook makkelijker voor de asielzoekers. Op deze manier wil Nederland ook zijn imago houden van 'ja we zijn Nederlanders en we hebben 80.000 allochtonen in het asielzoekerscentrum', maar van onze kant is het een marteling om jaren in het centrum te moeten blijven. Dat is marteling, dat is mar-te-ling."

Het onderwerp asielzoekers is politiek doodgepraat. Hun aantallen groeien, de centra zijn overvol en besluiteloosheid alom. Slechts een zevende krijgt uiteindelijk een status, maar de rest mag meestal ook blijven. Netwerk had een paar weken geleden een rapportage vanuit de Balkan. Alle geïnterviewden droomden om naar Nederland te verhuizen. Daar word je goed opgevangen en anders dan in andere landen nooit teruggestuurd. De paarse partijen staan lijnrecht tegenover elkaar en hebben een compromis bedacht waarvan iedereen weet dat het niets helpt. Volgens peilingen vindt een groeiende meerderheid van Nederlanders dat er teveel komen en het zou me niet verbazen als asielzoekers - niet te verwarren met hun zaakwaarnemers - er zelf ook zo over denken. Het poldermodel werkt zo dat de coalitiepartijen zich dan over elk nieuw bij-onderwerp gaan opwinden: de criminaliteit van de asielzoekers. Automatisch gaat de discussie over op de beeldvorming van asielzoekers. Daar wilde Paul Witteman het over hebben. Maar als zes procent van de asielzoekers crimineel zou zijn en problemen veroorzaakt, dan heeft 94 procent, de overgrote meerderheid, niets op de kerfstok. Dat eenvoudige rekensommetje hadden de fel discussiërende politici gisteren meer mogen beklemtonen: zelfs als het vluchtige politierapportje zou kloppen, bewijst het dat de modale asielzoeker geen crimineel is maar net zo goed als ieder ander last heeft van criminaliteit in opvangcentra. De Somalische vluchtelinge A. Hirsi Ali klaagde over gebrek aan duidelijkheid en illustreerde dat met een recente aanranding op een asielzoekerscentrum die niet werd vervolgd. De Groningse criminoloog De Haan concludeerde in Netwerk uit het onwetenschappelijke politierapport dat er sprake was van een beheersprobleem in de opvangcentra zelf. Daar deed de meeste criminaliteit zich voor. De Rotterdamse socioloog Godfried Engbersen kon in Nova sommige resultaten van het rapport bevestigen met eigen onderzoek. Bij asielzoekers uit Rusland en uit het voormalige Oostblok was er sprake van "georganiseerde criminaliteit". Een "organisatie van inbraakcircuits". Jonge mensen werden overgehaald om te stelen. Bijna tien procent van jongeren uit de voormalige Sovjet-Unie en uit voormalig Joegoslavië was betrokken bij criminaliteit. Hij vond het Groningse rapport ongenuanceerd "maar de zorgen zijn terecht". Ook J. Vogel van de politievakorganisatie ACP signaleerde veel klachten van zijn leden over criminaliteit in opvangcentra, ook vanuit Oost-Europa. Vingerafdrukken van asielzoekers mogen niet worden gebruikt voor politie-onderzoek. "We moeten opnieuw kijken naar toelatingsbeleid in het land", concludeerde hij. Ach ja, beter toelatingsbeleid, en de caroussel draaide nog een rondje.

NRC Webpagina's
26 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad