U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Gazprom wint strijd om NTV

Door onze correspondent
MOSKOU, 26 JAN. De Russische aardgasgigant Gazprom zegt een meerderheid van aandelen in de tv-zender NTV te hebben. Het gasconcern wil komende week een nieuwe raad van bestuur benoemen met daarin vrijwel de voltallige bedrijfstop. Gazprom snijdt daarmee Ted Turner, de Amerikaanse miljardair die CNN oprichtte, de pas af.

De zaak draait om 19 procent van de aandelen van NTV, de enige onafhankelijke tv-zender van Rusland en het kroonjuweel van de Media- Most groep. De eigenaar van Media-Most. Vladimir Goesinski, wordt momenteel gezocht wegens fraude en wacht in Spanje een uitleveringsprocedure af.

Goesinski had vorig jaar voor 470 miljoen dollar aan leningen uitstaan bij Gazprom, een semi-staatsbedrijf. Gazprom eiste die schuld op toen het kritische Media-Most de toorn van het Kremlin wekte. In november werd besloten de schuld deels om te zetten in NTV-aandelen, waardoor Gazprom 46 procent van de zender in handen kreeg. Nog eens 19 procent zou op de vrije markt worden aangeboden.

Die overeenkomst is inmiddels van de baan, omdat Media-Most zelf op zoek is naar een koper om te voorkomen dat de 19 procent indirect in handen van Gazprom valt. Gazprom tracht volledige controle over NTV te krijgen. Een complicatie ligt in het feit dat de aandelen in het buitenland zijn ondergebracht. De staat zet Media-Most intussen onder druk met strafzaken tegen haar topmensen; onlangs overvielen gemaskerde wetsdienaars het hoofdkwartier voor de 28ste maal.

Maandag won Gazprom een slag toen een rechter bepaalde dat op de gewraakte 19 procent aandelen beslag wordt gelegd. Omdat er aldus nog slechts 81 procent stemhebbende aandelen in omloop zijn, meent Gazprom nu met zijn 46 procent de meerderheid binnen NTV te bezitten. Alfred Koch, directeur van de media-poot van Gazprom, meldde gisteren dat president Poetin hem had bevolen niet aan de onafhankelijkheid van NTV te tornen.

Voor Gazprom is haast geboden nu Media-Most een nieuwe bondgenoot heeft in Ted Turner. Turner en een groep investeerders zijn bereid 300 miljoen dollar te betalen voor het aandeel van 19 procent. Wel wil Turner Poetins erewoord dat NTV van inmenging verschoond blijft. Hoewel Poetin indirect liet weten de komst van Turner "geen slechte zaak" te vinden, geeft hij geen garanties. Een adjudant van premier Kasjanov stelde met onnavolgbare logica dat de eis van journalistieke onafhankelijkheid neerkomt op een "speciaal voorrecht". "En dat zou een voorbeeld zijn van staatsprotectionisme, een schending van het principe van vrije concurrentie."

NRC Webpagina's
26 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad