U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Clinton

In afscheidsboodschap

Clinton: Zet laatste stap voor vrede


JERUZALEM, 20 JAN. In een afscheidsboodschap aan het Palestijnse volk heeft de vertrekkende Amerikaanse president Bill Clinton een emotionele oproep gedaan niet langer te denken in termen van wraak, omdat dat "alleen maar zal leiden tot bloedvergieten en doden."

In artikelen die vrijdag verschenen in de Arabische dagbladen Al Quds en Al Ayam schrijft Clinton in de afgelopen jaren veel te hebben geleerd over het Palestijse lijden in het verleden en begrip te hebben voor de Palestijnse "desillusie, frustratie en zelfs boosheid" over het gestrande vredesproces met Israël. Maar, vervolgt hij: "Nu meer dan ooit is het tijd om moedig leiderschap te tonen." Clinton prijst de Palestijnse leider Yasser Aarafat voor zijn initiatief om vredesonderhandelingen met Israël te beginnen, maar roept de Palestijnen tegelijkertijd op om nu ook de eindstap te zetten. "Niets van wat u heeft bereikt, is bereikt door geweld, en dat zal ook (in de toekomst) niet gebeuren. Vooruitgang zal alleen worden bereikt door vrede en onderhandelingen." En schrijft hij: "Nooit is het bereiken van uw doelstelling zo dichtbij geweest: het terugkrijgen van uw land, de oprichting van een eigen staat en het opbouwen van een voorspoedige toekomst voor uw kinderen."

Nu Clinton er defintief niet in is geslaagd om nog tijdens zijn ambteperiode een doorbraak te forceren in de Palestijns-Israëlische vredesonderhandelingen, roept hij ook Israël op de inspanning naar vrede niet op te geven, ondanks het feit dat de huidige geweldsgolf "uw vertrouwen in het vredesproces aan het wankelen heeft gebracht". In de brief van Clinton aan het Israëlische volk, vervat in een artikel op de voorpagina van de krant Yedio Ahronot, betuigt de vertrekkende president zijn blijvende vriendschap voor en betrokkenheid bij de joodse staat. Hij schrijft dat hij de aanbeveling heeft gedaan dat Israël het geavanceerde Amerikaanse gevechtsvliegtuig F-22 mag kopen als het toestel beschikbaar komt. Gedurende mijn twee ambtstermijnen als president, roept Clinton in de herinnering, "heb ik geholpen uw veiligheid te beschermen en te versterken."

In een televisietoespraak dankte de Palestijnse leider Arafat Clinton gisteravond voor zijn inspanningen in het Midden-Oosten. Hij zei dat Clinton de Palestijnen in staat heeft gesteld onderwerpen op de onderhandelingstafel te leggen die voorheen taboe waren voor Israël, zoals de status van Jeruzalem, de joodse nederzettingen (in bezet Palestijns gebied), de afbakening van de Palestijnse staat en de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar hun oospronkelijke gebieden van herkomst. " We zullen Clintons bijdrage aan het bereiken van onze gezamenlijke missie - rechtvaardige, alomvattende en duurzame vrede in het Midden-Oosten - niet vergeten", zei Arafat.

Nu Clinton van het toneel is verdwenen, moet de Israëlische premier Ehud Barak zonder zijn belangrijkste troef, een vredesakkoord, de verkiezingen om het pre mierschap op 6 februari ingaan. Volgens vandaag gepubliceerde peilingen behoudt zijn tegenstrever, Ariel Sharon van Likud, een voorsprong van tussen de 18 en 20 procent op Barak. Uit de peilingen blijkt ook dat ex-premier Shimon Peres Sharon met minimaal verschil zou kunnen verslaan. Binnen de Arbeidspartij neemt de druk toe op Barak om zijn kandidatuur alsnog in te trekken ten gunste van Peres.(Reuters, AP)

NRC Webpagina's
20 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad