U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Clinton

Clinton erkent leugens, en gaat op valreep vrijuit

Door onze correspondent
WASHINGTON, 20 JAN. President Bill Clinton erkent dat hij in de Paula Jones-zaak heeft gelogen over zijn betrekkingen met Monica Lewinsky. In ruil voor die verklaring wordt elk strafrechtelijk onderzoek tegen hem gestaakt. Hij verlaat het Witte Huis als vrij burger tegen wie geen strafzaak meer loopt.

Dat akkoord heeft Clinton vrijdag bereikt met de speciale aanklager, Robert Ray, een dag voordat hij het presidentschap vandaag zou overdragen aan George W. Bush. Met deze afspraak komt een eind aan zeven jaar onderzoek door een speciale aanklager. Clinton zal geen vergoeding voor advocatenkosten eisen of krijgen. Die rekening loopt in de miljoenen dollars.

In een aparte overeenkomst, samenhangend met dezelfde bekentenis, kwam Clinton met de balie in zijn thuisstaat Arkansas overeen dat hij vijf jaar niet de advocatuur mag uitoefenen en een boete betaalt van 25.000 dollar. Wegens meineed hing hem blijvende verwijdering uit het ambt boven het hoofd. Nu blijft het bij een (ongebruikelijk lange) schorsing en een boete.

Volgens zijn woordvoerder Jake Siewert ging Clinton akkoord met beide afspraken "omdat hij dit alles achter zich wilde laten en als gewoon burger aan een nieuw leven wil beginnen. Hij heeft behoefte aan een nieuw begin." Overigens had Clinton volgens de woordvoerder geen plannen om weer in Arkansas in de advocatuur te gaan.

De lange affaire die Clintons presidentschap tekende, begon als de Whitewater-zaak, naar aanleiding van geruchten over onzuivere onroerendgoedtransacties van het echtpaar-Clinton. Die zaak groeide uit tot de Paula-Joneszaak die uiteindelijk leidde tot de impeachment- procedure voor het Congres. Voor de Senaat werd hij niet schuldig bevonden, maar Ray onderzocht nog of hij vervolgd kon worden wegens meineed.

Hoewel de speciale aanklager een onafhankelijke status geniet, heeft Ray politiek kundig geopereerd. Hij nam de baan anderhalf jaar geleden over van de omstreden Kenneth Starr. Niet alleen Clinton wilde graag een streep zetten onder de slepende affaires, ook de nieuwe president Bush zag het ambt liever bevrijd van deze smet. Sommige partijgenoten drongen bij hem aan op ongevraagde gratie voor Clinton. Die gevoelige beslissing hoeft Bush nu niet meer te nemen.

NRC Webpagina's
20 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad