U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Amerikaanse verkiezingen

Ook Adams sr. en jr. beiden president

Door onze redacteur HERMAN AMELINK
ROTTERDAM, 20 JAN. Het is net geen unicum in de Amerikaanse geschiedenis dat vader en zoon beiden het presidentschap bekleedden. Het gebeurde één keer eerder: John Adams (1735-1826), een van de leiders van de Amerikaanse revolutie en acht jaar vice-president onder George Washington, regeerde als tweede president van de Verenigde Staten van 1797 tot 1801. Zijn zoon, John Quincy Adams (1767-1848), werd in 1825 gekozen tot de zesde president.

Net als George W. Bush werd John Quincy Adams in het ouderlijke huis voorbereid op het bekleden van een publiek ambt, waarbij niet alleen zijn vader, maar vooral ook zijn moeder Abigail een belangrijke rol speelde.

De verkiezing van Adams jr. tot president had ten minste evenveel voeten in de aarde als die van Bush jr. Hij werd namelijk in 1824 uiteindelijk door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden aangewezen nadat de verkiezingen geen duidelijke overwinnaar hadden opgeleverd. Zijn tegenkandidaat Andrew Jackson had weliswaar het grootste aantal stemmen behaald, maar geen constitutionele meerderheid in het kiescollege. Henry Clay, een van de andere kandidaten, schaarde zich vervolgens met zijn aanhangers achter John Quincy Adams, waarop het Huis alsnog Adams tot president koos. Uiteraard tot woede van Jackson, die Adams en Clay van handjeklap en corruptie beschuldigde. Clay werd door Adams beloond met het ministerschap van Buitenlandse Zaken. Onduidelijk blijft voorlopig of de geschiedenis van Bush ook op een andere manier nog vergelijkbaar zal zijn met die van Adams. In ieder geval kwam Adams niet verder dan één termijn - in 1828 werd hij weggestemd. Het leek afgelopen met zijn carrière, maar twee jaar later werd hij - een unicum voor een Amerikaanse ex-president - voor Massachusetts in het Huis van Afgevaardigden gekozen, waar hij zich ontpopte als een echte nationalist en principieel tegenstander van de slavernij. Hij stierf in het Huis van Afgevaardigden op 23 februari 1848. Zijn laatste woorden zijn opgetekend: "Dit is het laatste van de aarde. Ik ben tevreden."

NRC Webpagina's
20 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad