U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
I 1981

DIRK LIMBURG
Zo'n vijftigduizend mensen weten al dat de BBC vorige week zaterdag weer zo'n prachtige serie over populaire cultuur I love... is begonnen.

Larry Hagman, de eeuwige snodaard uit Dallas, presenteerde die eerste aflevering over 1980 met muziek van The Human League en Orchestral Manoeuvres in the Dark, fragmenten van televisieseries als Roald Dahls Tales of the Unexpected en Fame, pierrot-poppetjes en schoenen van Kickers en natuurlijk veel herinneringen aan die gekke dingen waar de mensen van toen zich mee vermaakten.

Goede en onderhoudende televisie voor de zaterdagavond blijkt nog veel makkelijker te maken dan de VARA denkt. Het lukt al met een doos vol oude bandjes, een zolder met rariteiten en een clubje vlotte praters die er zelf bij waren in die tijd. Je knipt hun commentaar in lekkere brokjes en wisselt er de filmpjes mee af. Daarna besluit je de avond met een of twee bijpassende speelfilms. Nostalgisch, vermakelijk en je steekt er nog wat van op ook. Heel modern dus.

In de zomer van 2000 ging de eerste reeks van I love... tien weken lang over de zachte jaren zeventig en nu zijn de harde tachtiger jaren aan de beurt. Van schoudervulling tot yup en de beurscrash van 1989. De afleveringen zijn een half uur langer geworden en al is anderhalf uur zonder reclamepauzes wat lang, de inhoud vergoedt veel en de ironisch toon is gelukkig gebleven.

Vanavond wordt 1981 door de zanger Adam Ant gepresenteerd die dat jaar met zijn piratenlook op het toppunt van zijn roem stond met hits als Stand and deliver. Ant toont stukjes uit clips van andere groepen uit de new romantics-stroming zoals Duran Duran en Culture Club en ook komen Kim Wilde en Shakin' Stevens aan de beurt.

1981 was het jaar waarin Diana prinses werd en Thomas Magnum P.I. debuteerde op de Britse tv. Het was eveneens het jaar van een onwaarschijnlijk kledingstuk dat de geschiedenis is ingegaan als de 'sweater dress'. Aansluitend vertoont de BBC de film Videodrome uit 1983 en daarna uit het jaar van vanavond zelf Diva, de merkwaardige zangthriller van J.J. Beineix. Volgende week Dynasty, ET en ander moois uit 1982.

I 1981, zaterdag, BBC2, 22.05-23.35u.

NRC Webpagina's
20 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad