U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Schiphol

Grote chaos op Schiphol na brand met explosies


Door een onzer redacteuren
HAARLEMMERMEER, 18 JAN. Op Schiphol is na twee explosies vanmorgen brand uitgebroken waarbij sprake was van hevige rookontwikkeling.

De brand was tegen het middaguur weer onder controle. Er zijn geen gewonden. Een nog onbekend aantal mensen moest worden geëvacueerd naar het nabijgelegen hotel Sheraton. Door de brand zijn het trein- en vliegverkeer gedeeltelijk stilgelegd. Ook het autoverkeer rond Schiphol kwam tot stilstand. Op Schiphol Plaza zijn de aankomst- en vertrekhallen met de KLM-balies ontruimd.

De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. Enkele geëvacueerden van de luchthaven Schiphol melden, volgens het ANP, dat er een explosie in de buurt van een stomerij op Schiphol heeft plaatsgehad. Volgens getuigen was er sprake van een ,,enorme klap''. De marechaussee kan alleen bevestigen dat er inderdaad sprake is geweest van een explosie en twee brandhaarden op verschillende plekken. Het vliegverkeer kon tegen de middag nog maar beperkt gebruik maken van de landingsbanen. Door het sluiten van de aankomsthallen en bijbehorende gates, konden niet alle vliegtuigen ook daadwerkelijk hun passagiers lossen.

Het treinverkeer rond en naar station Schiphol heeft door de brand een half uur stilgelegen. Tegen de middag konden treinen het station wel weer passeren, maar er niet stoppen. Passagiers die toch naar Schiphol wilden, werden via Hoofddorp met bussen vervoerd. De Schipholtunnel is tijdelijk afgesloten geweest voor het verkeer.

Schiphol verwachtte vanmorgen dat de aankomst- en vertrekhallen rond twee uur weer zouden worden opengesteld. Twee vertrekhallen waren nog altijd gesloten en doordat het verkeer rondom Schiphol vaststond en treinen niet bij de luchthaven stopten, konden passagiers ook de andere vertrekhallen moeilijk bereiken.

Ook drie aankomsthallen waren rond half twee nog steeds gesloten. Een woordvoerder sprak van vertragingen van 20 tot 40 minuten.

NRC Webpagina's
18 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad