U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
OPEC

Economie
Economie

Opec verlaagt productie


Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 17 JAN. OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen, verlaagt per 1 februari de gezamenlijke productie van de lidstaten met 1,5 miljoen vaten olie per dag om een eind te maken aan de prijsdaling.

Dat is vandaag in Wenen besloten, door het ministerscomité van OPEC. De laatste weken was de prijs voor ruwe olie met een derde gedaald, tot onder de 25 dollar per vat (159 liter). OPEC wil de prijs houden binnen een bandbreedte van 25 tot 28 dollar per vat.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hadden bij de organisatie aangedrongen op een matige verlaging, en in fasen, om het product niet te duur te maken waardoor de Westerse economieën zouden worden geschaad. Stijgende brandstofprijzen waren de belangrijkste reden voor een forse toeneming van de inflatie in de Verenigde Staten en Europa, vooral sinds oktober vorig jaar. Vanmiddag gaf de Europese Unie in Brussel een verklaring uit waarin de verlaging met 1,5 miljoen vaten per dag, ofwel 5,6 procent, werd betreurd.

Het ministerscomité van OPEC vindt dat er momenteel ruim voldoende ruwe olie op de markt is, zelfs meer dan de vraag, zodat er voor een excessieve prijsstijging geen vrees hoeft te bestaan. Het nieuwe productievolume van OPEC, per 1 februari, wordt 25,2 miljoen vaten per dag.

NRC Webpagina's
17 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad