U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier EK 2000

'Mooiste toernooi uit de voetbalgeschiedenis'


Aan uitbundigheid geen gebrek bij de organisatoren van Euro 2000. Ze pronken met het sportieve, politieke, financiële en commerciële succes. "Het is moeilijk bescheiden te blijven."

Door onze redacteur JAAP BLOEMBERGEN

WERNHOUT, 17 JAN. In een franciscanenklooster op de grens van België en Nederland kwamen de kopstukken van Euro 2000 gisteren voor de laatste keer officieel bijeen. Een schilderachtige kapel in het Brabantse Wernhout deed dienst als perszaal, waar sommige journalisten nog eens fijntjes op hun vooroordelen werden gewezen. De criticasters kregen ongelijk. Rellen bleven uit, de wedstrijden waren sportief en spannend, het aantal toeschouwers overtrof de verwachtingen.

"Het mooiste toernooi uit de geschiedenis", pochte voorzitter Michel d'Hooghe van de Belgische voetbalbond KBVB. "Het is na zo'n geslaagd evenement moeilijk bescheiden te blijven", sprak voorzitter Jeu Sprengers van de Nederlandse voetbalbond KNVB. Hij loofde de organisatie van het EK die " kwaliteit niet ondergeschikt maakte aan zuinigheid".

De stichting Euro 2000 boekte een winst van veertig miljoen gulden op een begroting van 133 miljoen gulden. Het vorige EK in Engeland boekte nog bijna drie miljoen gulden verlies. Sprengers was "hartstikke blij" met de financiële meevaller van twintig miljoen gulden. De andere helft van de winst gaat naar de Belgische voetbalbond. Het Nederlandse geld is bestemd voor het jeugdvoetbal in de ruime zin des woords. De hele maatschappij mag profiteren van het positieve saldo. In ruil voor deze geste hoopt Sprengers op clementie van de staatssecretaris van Financiën. Over de twintig miljoen gulden moet de KNVB volgens de wet 35 procent belasting betalen. Harry Been, de Nederlandse organisator van Euro 2000, is realistisch maar ook optimistisch over een akkoord met de regering. "Normaal gesproken moeten we die belasting gewoon ophoesten", erkende hij. Hij hoopt op een constructie volgens de formule 'vestzak-broekzak'. Het afgedragen belastinggeld kan via een subsidieregeling worden terugbetaald aan de KNVB. "Voetbal is een sociaal fenomeen. Het allochtonenbeleid begint ook op het voetbalveld", luidde de wervende tekst van Been. Sprengers hekelde de publieke opinie, die zich vooraf negatief had uitgelaten over het EK. Hij bekritiseerde ook de houding van de Nederlandse overheid, die niet bereid was het EK als enige land te organiseren. Nadat de Belgische regering wilde samenwerken, ging het licht op groen.

"Portugal organiseert het volgende EK in zijn eentje", sprak Sprengers schijnbaar verontwaardigd. "De regering in Lissabon levert een startkapitaal van anderhalf miljard gulden. Wij moesten onze regering vooraf drie miljoen gulden betalen als bijdrage voor de veiligheid. Ik hoop dat de mentaliteit in Nederland zal veranderen."

Sprengers is sceptisch over een eventuele organisatie van een WK. "Na Duitsland in 2006 zijn de Europese landen voorlopig niet aan de beurt. Pas als mijn kleinkinderen groot zijn, maken we een kansje." Tegen die tijd is België weer de ideale partner, volgens Sprengers. "We gaan vandaag als vrienden uit elkaar en komen elkaar de komende jaren als vijand tegen op het veld. Pas in 2026 kunnen we weer vrienden zijn."

De amicale verhoudingen tussen België en Nederland gingen tijdens de organisatie van het EK gepaard met cultuurkloven en aanpassingsmoeilijkheden. "Die verschillen zijn niet te onderschatten", erkende Been. "In België denken ze veel hiërarchischer. Daar is de baas de baas. Bij ons mag iedereen meepraten." Volgens Sprengers vulden de lage landen elkaar perfect aan. "Wij plannen meer. Zij improviseren beter."

Waren er dan helemaal geen wanklanken op het EK? Waarom horen we niets meer van de Italiaanse journalisten, die zo hardhandig bejegend werden door Rotterdamse stewards? "Allemaal gerommel in de marge", reageerde Been. "Er is daar niks onreglementairs gebeurd. Dat beseffen de Italianen inmiddels ook."

En wat te denken van de supportersrellen in Brussel en Charleroi? "Die vechtpartijen duurden niet langer dan twee keer 45 seconden", schamperde Alain Courtois, de Belgische organisator van het EK. De wedstrijdleiding had het geluk dat Duitsland en Engeland in de eerste ronde werden uitgeschakeld. De meeste raddraaiers hielden zich gedeisd. Been: "We hebben veel hooligans afgeschrikt met ons kaartverkoopsysteem. De zwarte markt stond buitenspel."

De Nederlandse organisator erkende dat de voetbalfans niet gescheiden konden worden - wat wel de bedoeling was - en dat een geweldsexplosie op de loer lag. "Scheiden van supporters is geen toekomstbeeld", verklaarde Been, die na het EK weer als algemeen directeur van de KNVB actief is. "Ik moet terug in mijn hok. Maar ik wil onze expertise uitdragen in het buitenland. We moeten onze kennis niet verloren laten gaan."

NRC Webpagina's
17 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad