U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Moderne maffia in La Piovra

MARC LEIJENDEKKER
"Basta met het bloed, basta met de zinloze doden. Dit geweld heeft onze tegenstanders alleen maar sterker gemaakt. Het heeft geen zin oorlog te voeren tegen de staat. Laten we mensen chanteren en bang maken en er zo voor zorgen dat er wetten worden aangenomen die in ons belang zijn. Ons eiland moet het veilige toevluchtsoord worden voor de nieuwe geglobaliseerde economie."

Dat was woensdagavond, de maffia op tv, in de nieuwe aflevering van La Piovra, in Nederland bekend als De Octopus. Drie dagen later, in het echt, zei Kamervoorzitter Luciano Violante: De maffia streeft naar "een nieuwe vorm van coëxistentie met de staat. Het oude systeem was gebaseerd op bedreigingen, intimidatie en politieke corruptie. Het nieuwe beantwoordt aan een ander doel, dat van de penetratie van de economie."

De uitspraken zijn onderling inwisselbaar. Dat verklaart het grote succes van La Piovra als tv-serie. In 1984 was de eerste reeks, vorige week woensdag is de tiende begonnen op Rai Due. In La Piovra 10 speelt een oude senator die na een maffiaproces is vrijgesproken - een verwijzing naar oud-premier Giulio Andreotti. De maffia richt zich steeds meer op economische en financiële macht. En een jong stel ontdekt het maffiose verleden van hun ouders en komt daartegen in verzet - zoals veel jongeren op Sicilië proberen zich te ontworstelen aan het maffiaverleden.

Zoals altijd is deze nieuwe aflevering weer met polemiek omgeven. De president van de regio Sicilië, Nicola Cristaldi, vindt het beeld te negatief. "Men blijft Sicilië voorstellen als een gebied dat er niet in slaagt uit de gevangenis van de maffia te komen. Maar het eiland is niet meer dat van vijftien jaar geleden: de samenleving is verbeterd en, ondanks alles, de politiek ook." Anderssoortige kritiek komt van de voormalige maffiabestrijder Giuseppe Di Lello, ex-officier van justitie in Palermo en nu europarlementariër voor Communistische Heroprichting. Hij vindt dat de maffiosi uiteindelijk toch als de helden overkomen, ook al winnen de goeden. " Het enige wat echt helpt zijn films als Johnny Stecchino van [Roberto] Benigni, die Cosa Nostra belachelijk maken", zegt hij.

Door zijn hoge realiteitsgehalte heeft La Piovra de Italiaanse kijkers een kader geboden om de maffia beter te begrijpen. De scripts van de afgelopen jaren laten ook de veranderingen in de samenleving zien. Onmacht en woede in de eerste afleveringen. Woede en verontwaardiging, gevolgd door hoop, in de delen die midden jaren negentig zijn uitgezonden. En nu, in de woorden van La Repubblica: "Het verlangen om een pagina om te slaan, om niet meer te praten over maffia, maffiosi, corrupte politici en politieke projecten." Dat verlangen blijkt ook uit de kijkcijfers. Woensdag keken twee keer zoveel Italianen naar een show met Pietro Taricone, de macho die net geen eerste werd in de Italiaanse versie van Big Brother. Het klimaat is duidelijk veranderd.

Rai Due is in Nederland alleen via de satelliet te ontvangen.

NRC Webpagina's
17 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad