U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Intel haalt eerder neerwaarts bijgestelde doelstelling nipt

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 17 JAN. Intel heeft de in december naar beneden bijgestelde doelstellingen voor het vierde kwartaal ternauwernood gehaald. De chipfabrikant zegt, met het oog op de economische groeivertraging in de Verenigde Staten, nog niet uit de problemen te zijn.

Gisteren maakte het bedrijf na sluiting van de beurs een kwartaalwinst - exclusief buitengewone lasten door overnames - van 2,63 miljard dollar (6,14 miljard gulden) bekend, ofwel 38 cent per aandeel. Inclusief overnamekosten kwam de winst uit op 2,2 miljard dollar, ongeveer 32 cent per aandeel. Analisten rekenden na de winstwaarschuwing vorig jaar op 37 cent.

De omzet nam in het vierde kwartaal met 6 procent toe tot 8,7 miljard dollar (20,3 miljard gulden). Voor heel 2000 noteerde Intel een omzet van 33,7 miljard dollar (78,7 miljard gulden), een stijging van 15 procent ten opzichte van 1999. De nettowinst bedroeg in 2000 10,5 miljard dollar, een stijging van 44 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Eind vorig jaar regende het winstwaarschuwingen van bedrijven in de computer- en telecomsector. Het in Santa Clara (Californië) gevestigde Intel is het eerste grote technologiebedrijf dat sindsdien met jaarcijfers komt. Vandaag volgt computerfabrikant IBM. Bedrijven als Gateway en Hewlett-Packard hebben aangekondigd dat de cijfers tegen zullen vallen. De verkopen van pc's, waarvan de chipindustrie afhankelijk is, zal in 2001 opnieuw tegenvallen, zo verwachten analisten en producenten.

Intel rekent in het eerste kwartaal van dit jaar op een omzetdaling van 15 procent ten opzichte van het vierde kwartaal vorig jaar. De marge waarmee deze voorspelling kan afwijken, is "ongebruikelijk breed", waarschuwde financieel directeur Andy Bryant tijdens een telefonische conferentie. Preciezere voorspellingen durft het bedrijf niet meer te doen.

NRC Webpagina's
17 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad