U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

IT-sector zorgt voor verdeeld beeld Damrak

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 17 JAN. De technologiesector zorgde vanochtend voor een verdeeld beeld op de Amsterdamse effectenbeurs. Waar technologiefondsen als ASML en Philips winst boekten, verloren IT-fondsen als KPN en Getronics.

Niettemin vond de AEX-index vanochtend weer de weg omhoog. De belangrijkste beursgraadmeter klom in de loop van de ochtend langzaam op naar een winst van 9,07 punten op 640,90. Vooral het meevallende verlies van de Amerikaanse beurs Nasdaq gisteren en de kleine winst van de Dow Jones, brachten het Damrak vanochtend in een vriendelijke stemming met geringe omzetten.

's Werelds grootste chipfabrikant Intel maakte gisteren bekend dat de cijfers over het laatste kwartaal tegenvielen. In de eerste negen maanden boekte het bedrijf een forse groei, zodat de nettowinst over 2000 als geheel toch nog met 23 procent kon stijgen tot 10,54 miljard dollar. De omzet kwam uit op 33,7 miljard dollar, 4,5 miljard dollar meer dan in 1999.

Vergelijkbare fondsen op de Amsterdamse beurs leken daar vanochtend moed uit te putten. Chipmaker ASM Lithography gaf wat dat laatste betreft de toon aan op het Damrak. Het fonds dikte op het hoogtepunt van de ochtendhandel ruim 6 procent aan op 29,10 euro. De Veldhovense fabrikant van chipmachines publiceert morgen de jaarcijfers. Analisten verwachten dat ASML zich dan positief uitlaat over de toekomstige orderportefeuille, hetgeen eveneens een verklaring zou kunnen zijn voor de scherpe stijging van de koers vanochtend.

Ook Philips deed het goed en klom bijna 3 procent naar 43,38 euro. KPN en Getronics lieten het er bij zitten. Getronics slaagt er vooralsnog niet in de weg naar boven terug te vinden. Vanochtend bleef de automatiseerder steken op 6,64 euro. KPN (16,28 euro) gaat gebukt onder de recente verlaging van de kredietwaardigheid door S& Poor's. De enorme schuldenlast waarmee het telecomconcern zit opgescheept voor grootscheepse investeringen in geavanceerde telecom-technologie, zijn voor veel analisten reden tot ongerustheid. De huidige koers van KPN lijkt een afspiegeling te zijn van de zorgen die de financiële wereld heeft over het bedrijf.

Kabelconcern UPC wist het verlies van 3,5 procent bij opening in de loop van de ochtend om te draaien in een winst van ruim een half procent. De koers steeg tot 15,10 euro. De reorganisatie die UPC gisteren aankondigde, leidde dezelfde dag nog tot een daling van de koers van bijna 10 procent.

Koninklijke Olie leed nauwelijks onder de verwachte uitkomst van de OPEC-vergadering in Wenen. De olieministers sturen waarschijnlijk aan op een beperking van de olieproductie met 1,5 miljoen vaten per dag. Dat had geen effect op de koers van de 'olies', die nagenoeg stabiel bleef op 64,19 euro.

De grootste stijger in de midkap voor middelgrote fondsen was vanochtend automatiseerder en consultant Cap Gemini. Het fonds dikte 3,75 euro aan op 191 euro.

NRC Webpagina's
17 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad