U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Arbeidspartij schrapt tv-spot dode soldaat


JERUZALEM, 17 JAN. De campagneleiding van de Israëlische Arbeidspartij heeft vanochtend haar verontschuldigingen aangeboden voor een verkiezingsfilmpje dat gisteravond op televisie werd vertoond en waarin een Israëlische soldaat was te zien die zijn blijdschap uitte over zijn vertrek uit het zuiden van Libanon, vorig jaar mei. De soldaat, Sharon Shitubi, werd zes maanden later gedood bij een treffen met Palestijnen in de Gazastrook, zo is gebleken. In Israël is de verkiezingsstrijd ontbrand om het premierschap tussen de huidige premier Ehud Barak van de Arbeidspartij en de kandidaat van Likud, Ariel Sharon. Op 6 februari gaan de Israëliërs naar de stembus.

De vader van de gesneuvelde soldaat reageerde dat zijn zoon een aanhanger was van de Arbeidspartij en dat hij ongetwijfeld geen bezwaar zou hebben gehad van het vertonen van de beelden waarop hij figureert "indien hij nog in leven zou zijn geweest". "Maar het is voor ons ondraaglijk hem zo te zien", zei hij. De Arbeidspartij liet vanochtend weten dat het betreffende fragment zal worden geschrapt. Onder leiding van premier Barak trok Israël zich vorig jaar terug uit Zuid- Libanon. In de campagnefilm wordt onderstreept dat Sharon als minister van Defensie in 1982 een belangrijke rol speelde bij het besluit om Libanon binnen te vallen, met "desastreuze gevolgen".

Nu de kansen op een spoedig vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen lijken te zijn weggeëbd, concentreert de aandacht zich op de tweestrijd tussen Barak en Sharon. De Likud-leider heeft in de opiniepeilingen een grote voorsprong. Na de dood van een joodse kolonist heeft Israël de Gazastrook opnieuw afgegrendeld. Van Palestijnse zijde is gisteravond aangedrongen op het weghalen van de blokkades, zo is meegedeeld na gezamenlijk veiligheidsoverleg. (AFP)

NRC Webpagina's
17 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad