U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Frans Bromet kort in de cel

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 17 JAN. Programmamaker Frans Bromet heeft maandagavond enkele uren vastgezeten in een Haagse politiecel, na te zijn gearresteerd op verdenking van openlijke geweldpleging. Bromet werd opgepakt tijdens opnamen voor zijn VPRO-programma Het Algemeen Belang in het die middag gekraakte pand de Zwarte Madonna.

Na een gesprek met de architect van het pand, Carel Weber, wilde de programmamaker een bewoner van het pand interviewen, maar hij raakte verzeild in een rel die volgde op de ontruiming van de Zwarte Madonna. Hij werd, samen met zijn geluidsvrouw en een tiental krakers, om 18.15 uur in de boeien geslagen en om 23.30 uur weer vrijgelaten.

Bromet is verbolgen over de gang van zaken. Hij zegt op grond van een gefingeerde beschuldiging te zijn gearresteerd ("ik werd hardhandig in de handboeien geslagen") zonder te weten wat de aanklacht was. "De politie wíst dat wij pas arriveerden toen de ontruiming al begonnen was", zegt de programmamaker.

Bromet vermoedt dat de arrestatie te maken heeft met zijn opmerking tegen een politieagent, aan het begin van de actie. "Ik vroeg of hij soms als portier dienst deed. Dat moet kwaad bloed hebben gezet." Bromet ziet af van juridische stappen. "Dat kost te veel energie en ergernis."

Politiewoordvoerder R. Kouwenhoven kan zich niet vinden in de lezing van Bromet. "We beschouwen het niet als een kraakactie, maar als een inbraakpoging. Ze hadden de deuren geforceerd en waren naar binnen gegaan."

Over de rol van de programmamaker zegt hij: "Ik heb hem nog gevraagd of hij een politieperskaart kon tonen, maar hij antwoordde dat hij die niet had: hij was een cineast, geen journalist. Toen ik hem verzocht het pand te verlaten, weigerde hij. 'Dan sta ik niet voor de gevolgen in', was daar op mijn antwoord."

NRC Webpagina's
17 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad