U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Geschiedenis MI6

Britse spionage


Ontslagen Britse spion zint op list

Door onze correspondent Hans Steketee
LONDEN, 15 JAN. Een ex-agent van de Britse inlichtingendienst MI6, Richard Tomlinson, dreigt zijn memoires in Rusland te publiceren als hij zijn ontslag uit de dienst niet mag aanvechten voor een Britse rechter.

The Sunday Times publiceerde gisteren een hoofdstuk uit het boek dat The Big Breach, from Top Secret to Maximum Security zou gaan heten. De titel verwijst naar de abrupte beëindiging van Tomlinsons spionnenstatus in 1995 omdat hij "onstabiel" zou zijn en zijn opsluiting gedurende zes maanden in een Britse gevangenis wegens het schenden van zijn geheimhoudingsplicht toen hij in 1997 een boek over de dienst in Australië probeerde te publiceren.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde Tomlinson gisteren opnieuw een sensatiezoeker wiens daden tot doel hebben het nationale belang te schenden. De Russische geheime dienst zou de publicatie in een oplage van 10.000 hebben mogelijk gemaakt via een voor de gelegenheid opgerichte uitgeverij om MI6 in diskrediet te brengen. Publicatie zadelt de Britten op met een potentiële tweede Spycatcher, de rel rond de memoires van oud-spion Peter Wright die in 1987 werden gepbliceerd in Australië, in weerwil van een Brits verbod. Tomlinson (38) dreigt te onthullen hoe MI6 spionnen rekruteert en opleidt op een militaire basis bij Portsmouth en hoe aankomende spionnen hun beroep geheim houden voor naaste familieleden. Hij heeft eerder gezegd dat MI6 een moord op de Joegoslavische leider Slobodan Milosevic heeft beraamd en dat MI6 spioneerde binnen de Duitse Bundesbank. In de Times beschrijft hij hoe Britse agenten hem het leven in verscheidene Europese landen de afgelopen jaren zuur proberen te maken.

Na een briljante studie vliegtuigbouwkunde in Cambridge en een baan in de Londense City werd hij in 1991 gerekruteerd door MI6. Onder de codenaam 'T' opereerde hij in Rusland, Bosnië en het Midden-Oosten, waar hij zich voordeed als journalist of zakenman. In 1995 werd hij echter ontslagen omdat de dienst hem als een "losgeslagen kanon" beschouwde.

Tomlinson, die nu in een café in de Italiaanse badplaats Rimini werkt, ontkent dat hij instabiel is en zegt de opbrengst van zijn boek aan een goed doel te geven en terug te willen keren naar Londen op voorwaarde dat een rechter beoordeelt of hij terecht is ontslagen. MI6 heeft zo'n rechtszaak op grond van vermeend staatsbelang steeds verboden.

NRC Webpagina's
15 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad