U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Midden-Oosten

Israël verdaagt vredesgesprek

Door onze correspondent SALOMON BOUMAN
TEL AVIV, 15 JAN. Israël heeft voor vandaag aangekondigde vredesbesprekingen met de Palestijnen voor enkele dagen uitgesteld. Vanavond wordt wel verder gesproken over samenwerking op het gebied van de veiligheid.

De Israëlische premier Barak besloot vanochtend het vredesoverleg uit te stellen in reactie op de moord gisteravond op een kolonist in de Gazastrook. Naar aanleiding hiervan heeft Israël de Strook van Gaza weer volledig van de buitenwereld afgesloten. Het Palestijnse vliegveld is gesloten. Het lijk van de kolonist werd vanmorgen bij de kassen in de nederzetting Kfar Yam gevonden. Verondersteld wordt dat hij door Palestijnen uit Khan Yunis is vermoord.

Het onderbreken van de vredesbesprekingen maakt een einde aan de illusie dat er nog voor het einde van de ambtstermijn van de Amerikaanse president Bill Clinton, op 20 januari, een doorbraak in het vredesoverleg is te verwachten. Afgelopen zaterdag leverde ook een gesprek tussen de Palestijnse leider Yasser Aarafat en de Israëlische minister Peres geen resultaten op.

Met een verslechterende veiligheidssituatie en zonder een akkoord met de Palestijnen slaan politieke commentatoren de kansen van premier Ehud Barak om op 6 februari de verkiezingen om het premierschap van Likud- leider Ariel Sharon te winnen buitengewoon laag aan. Sharon, die in de opiniepeilingen een voorsprong van twintig procent op Barak behoudt, verschuift nu het accent in zijn verkiezingscampagne van "vrede" naar "veiligheid". Minister Roni Milo van Gezondheidszaken van de gedesïntegreerde Centrumpartij heeft gisteren zijn ontslag aan premier Barak aangeboden. Hij zegt zich niet te kunnen verenigen met Baraks visie op de status van Jeruzalem. Waarnemers verwachten dat deze politieke koorddanser zijn politieke fortuin weer bij Likud zoekt, waar hij vandaan komt. In Israël, maar ook door Palestijnse mensenrechtenorganisaties is scherp gereageerd op de executie, gisteren, van twee Palestijnen wegens collaboratie.

NRC Webpagina's
15 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad