U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier DNA

Politietop wil DNA standaard in databank

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 15 JAN. Het DNA- profiel van iedere verdachte die in verzekering wordt gesteld in verband met een misdrijf waarop vier jaar cel of meer staat, moet standaard in de DNA-databank van justitie komen.

Dit schrijven de Raad van Hoofdcommissarissen en het Korpsbeheerdersberaad aan de vaste Kamercommissie voor Justitie. Een geplande wetswijziging die de mogelijkheden voor DNA-onderzoek in strafzaken al verruimt, gaat hun niet ver genoeg.

Volgens de wetswijziging, die naar verwachting eind deze maand in de Kamer wordt behandeld, kunnen verdachten in voorlopige hechtenis alleen worden gedwongen tot een DNA-test als een rechter-commissaris of officier van justitie dit 'in het belang van het onderzoek' acht.

Volgens de hoofdcommissarissen en korpsbeheerders betekent dit ten onrechte dat DNA alleen kan worden ingezet voor het strafbare feit waarvan een verdachte "op dat moment" wordt verdacht. Daarmee zou de mogelijkheid van een DNA-test als de verdachte al heeft bekend, vervallen. Ook als de politie het vermoeden heeft dat een verdachte meer delicten heeft gepleegd, kan zijn DNA-profiel dus niet meer in de databank belanden ter vergelijking met sporen uit andere misdrijven.

Het voornaamste argument om een DNA-profilering even ruimhartig toe te passen als nu met vingerafdrukken het geval is, is volgens de brief aan de Kamer dat de DNA-databank daardoor beter kan worden gevuld. Dit zou de kans op het aantal hits tussen DNA-profielen van verdachten en DNA-profielen uit sporen van misdrijven vergroten.

Kamerleden reageren verdeeld. VVD-woordvoerder Nicolaï erkent dat "de hele DNA-methode bedoeld is om ook andere zaken te kunnen oplossen dan die waarin een persoon verdachte is" en steunt het voorstel.

Volgens Kamerlid Halsema (GroenLinks) toont het voorstel aan aan hoe "overspannen" de verwachtingen over DNA-onderzoek in strafzaken zijn. Zij wijst erop dat de opslag van DNA en de verspreiding van DNA- profielen onder de politie nog niet door een onafhankelijke instantie wordt gecontroleerd. Tot die tijd is "grote terughoudendheid" geboden, aldus Halsema. PvdA-woordvoerder Swildens wijst erop dat de bepaling 'in het belang van het onderzoek' in de komende wetswijziging nog niet nader is ingevuld. " En het is maar zeer de vraag of de tekst van de wet zich zal verzetten tegen wat de hoofdcommissarissen willen." Ook volgens het ministerie van Justitie biedt de nieuwe regelgeving onder bepaalde omstandigheden al de mogelijkheid een bekennende verdachte te verplichten tot een DNA-test.D66-Kamerlid Dittrich, pleitbezorger van verregaande verruiming van DNA-onderzoek in strafzaken, heeft "aarzelingen" over het voorstel een gedwongen DNA-test te standariseren: "Ik vind dat het de officier van justitie of de rechter- commissaris moeten blijven die bepalen of een DNA-test zinvol is." Zijn collega Nicolaï sluit een "juridische tussenvorm" daartoe niet uit, maar vindt deze niet noodzakelijk.

NRC Webpagina's
15 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad