U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier BSE

Eerste BSE-geval in Italië, mogelijk ook in Oostenrijk

Door onze correspondent MARC LEIJENDEKKER
ROME, 15 JAN. In Italië is een eerste vermoedelijk geval van BSE ontdekt, bij een zes jaar oude koe uit een boerderij in de Noord-Italiaanse stad Pontevico. De 190 andere koeien op deze boerderij zijn geïsoleerd en er wordt een onderzoek ingesteld bij de fabrikant van het gebruikte veevoer uit de stad Montichiari.

[Ook in Oostenrijk is nu vermoedelijk het eerste geval gemeld van BSE bij een koe. Maar volgens de autoriteiten geven de eerste tests nog geen volledig uitsluitsel, aldus het persbureau AP uit Wenen. Verder is een dertiende BSE-geval vanochtend in de Duitse deelstaat Sleeswijk- Holstein ontdekt.] In de verklaring waarmee het Italiaanse ministerie van Gezondheid zaterdagmiddag de ontdekking bekendmaakte, staat dat het om een vermoeden van BSE gaat. Morgenavond wordt definitief uitsluitsel verwacht. Volgens minister van Gezondheid Umberto Veronesi is dit nieuws een reden voor geruststelling. Hij zei dat de tests voorkomen dat er besmet vlees wordt verhandeld. Sinds het begin van het jaar zijn er nog maar ongeveer 2.500 koeien getest, zei minister van Landbouw Alfonso Pecoraro Scanio. Gehoopt wordt dat de tien testlaboratoria vanaf volgende week duizend tests per dag kunnen uitvoeren. In totaal moeten er tussen de 500.000 en 700.000 koeien worden getest. Pecoraro Scanio herhaalde zijn stelling, dat op basis van de statistieken uit andere landen moet worden verwacht dat er in Italië meer BSE- gevallen aan het licht komen.

De bewindsman zei tegen de krant La Stampa dat deze koe was geïmporteerd, maar de openbare aanklager die zich met de zaak bezighoudt, Paolo Savio, zei dat het dier was geboren en opgegroeid in Italië. Daarom wordt ook het voer van de leverancier onderzocht. De consumentenorganisatie Codacons zei dat er serieuze aanwijzingen zijn dat het sinds 1994 geldende verbod op diermeel is ontdoken. De organisatie wil de BSE-test uitbreiden naar koeien die jonger zijn dan dertig maanden. De koe met vermoedelijk BSE is in Lodi geslacht door Inalca, in het op een na grootste abattoir van Europa. Dit slachthuis is in handen van het bedrijf Cremonini, een van de grootste vleesproducenten van Italië en onder andere leverancier van hamburgers van MacDonald's. In 1994 is in Italië BSE ontdekt bij twee koeien die uit Groot-Brittannië waren geïmporteerd. Ieder jaar worden in Italië ongeveer vier miljoen koeien geslacht. Tot zover onze correspondent.

NRC Webpagina's
15 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad