U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier BSE

Prionics 'gezellig bedrijfje'


"Prionics? Een gezellig bedrijfje. Niet superprofessioneel, heb ik de indruk, maar hun test werkt prima. Het gaat hartstikke goed." F. van Zijderveld, onderzoeksleider BSE van het Instituut voor Dierhouderij en Diergezondheid ID-Lelystad, is "uiterst tevreden" over Prionics. Tot afgelopen weekeinde zijn de eerste 14.000 runderen zonder problemen getest. Waar andere tests nog wel eens ten onrechte een rund als positief bestempelen, was Prionics-Check tot nu toe foutloos. Van Zijderveld: "Die foutpositieve meldingen zijn echt een probleem. Dat houdt enorm op in de slachthuizen."

Toen begin december duidelijk werd dat de Europese Commissie aanstuurde op het massaal testen van runderen, stuurde ID Lelystad twee medewerkers naar Zürich om een contract te sluiten voor de levering van de tests. "Per telefoon en per e-mail waren ze onbereikbaar. Er zat niet anders op dan in het vliegtuig te stappen", aldus Van Zijderveld. De medewerkers troffen in Zürich een "vrolijke sfeer" aan waarin ze de levering van 60.000 tests per maand wisten vast te leggen.

A. Osterhaus, viroloog aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en lid van een groep wetenschappers die de Europese Commissie adviseert in de BSE-crisis, prijst de oprichters van Prionics. Osterhaus: "Ze hebben het spits afgebeten. In een vroeg stadium zagen zij het belang van het massaal testen van runderen als bijdrage aan de bestrijding van BSE. Dat was kien."

Osterhaus weet niet welke van de tot nu toe door de Europese Commissie toegelaten BSE-tests het betrouwbaarst is. Osterhaus: "Ze zijn alleen in een laboratoriumsituatie gekeurd door de Europese Commissie. Hoe de tests in de praktijk werken, zal nu moeten blijken. Het is nog te vroeg om daar nu al een uitspraak over te doen."

Volgens Osterhaus heeft Prionics in Zwitserland bewezen dat het grootschalig testen van runderen drie keer zoveel besmette gevallen oplevert. Dat was volgens hem een signaal voor de rest van Europa. "Dus geen kwaad woord over Prionics. Ik heb alle bewondering voor de manier waarop ze hun expertise hebben gebruikt", aldus Osterhaus.

NRC Webpagina's
15 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad