U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Enschede

Uit het rapport van de inspectie brandweerzorg en rampenbestrijding komt een bijna volledig beeld naar voren van de ontwikkeling van de eerste brand tot de fatale explosie. Ergens voor kwart voor drie 's middags moet brand zijn ontstaan in de zogeheten werkbunker C2.

Kennelijk is er, schrijft de inspectie, strijdig met de regels, vuurwerk na afloop van de werkzaamheden blijven liggen in werkbunker C2. De brandweer arriveert om 15.08 uur en begint te blussen. Omdat de vuurpijlen ook in de omgeving brandjes veroorzaken, gaan nieuwe ploegen ook daar blussen. Tussen kwart over drie en half vier heeft de officier van dienst de indruk dat de brand onder controle is. Extra controles in andere opslagruimten acht hij niet nodig. Om 15.28 uur ziet een brandweerman die op het terrein van machinefabriek Thole staat, dat tussen twee zeecontainers nog een heftig brandje woedt. Er is een ontploffing hoorbaar en er vliegen vuurpijlen de lucht in.

Terwijl de laatste brandjes op het complex worden geblust, klinkt om 15.34 zwaar geroffel. Een brandwacht ziet een steekvlam over de grond schieten van de zeecontainers naar de bunkers. Container E2 explodeert. Volgens de brandweer heeft het brandje náást de container, door de onbeveiligde wand heen, de kartonnen dozen ín de container vlam doen vatten. Direct hierna vliegen alle Mavo-boxen de lucht in. Het bunkercomplex brandt. Om 15.35.46 uur explodeert bunker C11 endaarna de overige bunkercompartimenten en een aantal containers.

NRC Webpagina's
15 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad