U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Schaatsen.nl

KNSB


EK allround slapstick op Italiaans ijs


De Europese kampioenschappen allround kenden een bizar verloop. Niet in de laatste plaats door de onervarenheid van de Italiaanse ijsmakers.

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN

BASELGA DI PINÈ, 15 JAN. Bizar was afgelopen weekeinde het verloop van de Europese kampioenschappen schaatsen allround. Favorieten als Mark Tuitert en Anni Friesinger kwamen hard ten val en verwondden zich tegen de boarding van de ijsbaan. Ook de Pool Zygmunt, de Duitser Dittrich, de Finse Laine en de Russin Barysheva struikelden op het ijs. De brancards gingen af en aan, de ziekenbroeders maakten overuren. Nederlands beste deelneemster, Renate Groenewold, werd gediskwalificeerd.

De slapstick in Baselga oogde spectaculair en de opwinding was groot, maar het topschaatsen liet zich in het Italiaanse bergdorpje Baselga di Pinè van zijn slechtste kant zien. Uiteraard laaide opnieuw de discussie op of een dergelijk schaatstoernooi, waarbij steeds grotere financiële en commerciële belangen een rol spelen, in handen mag worden gegeven van een onbeduidend schaatsland als Italië. Of liever gezegd: kunnen de EK worden overgeleverd aan een onervaren organisatie met een buitenbaan zoals in Baselga. Ontwikkelingswerk noemen ze dat bij de internationale schaatsunie ISU. Maar de coaches en de rijders waren er door gedupeerd.

De verzorging van het ijs vormde al voor de EK een probleem. Te elfder ure werden een paar nieuwe dweilmachines de berg opgesleept. De ijsmeester wist niet dat hij de ijsvloer met warm in plaats van koud water moest behandelen. Er zaten kleine scheurtjes in de bochten en de bovenlaag was bros doordat regen en sneeuw waren mee gedweild en niet weggeveegd. Bij de val van Tuitert bleken de kussens van de boarding slecht bevestigd, waardoor het jonge talent zich verwondde aan een ijzeren frame. In verband met de weersomstandigheden, die toevallig niet al te wisselvallig waren, eisten de coaches vaker dan normaal verzorging van het ijs. De organisatie gaf daar aan toe, het programma werd er eindeloos door opgerekt. Het handjevol toeschouwers vermaakte zich toch wel, dacht men.

De EK waren het feestje van ISU-voorzitter Ottavio Cinquanta die, net als zes jaar geleden op het WK voor mannen, in zijn thuishaven glorieerde als gastheer. Hij legde zijn bestuur op vrijdagavond in de watten in een sterrenrestaurant onder de muzikale klanken van een speciaal gearrangeerde zangeres. Maar coach Peter Mueller merkte terecht op dat met de belangen van de rijders geen rekening was gehouden. Zijn Nederlandse collega Gerard Kemkers was furieus op de organisatie.

Aan de andere kant maakten de Nederlanders, en de KNSB in het bijzonder, zich belachelijk met de soap over de selectieperikelen voor de WK allround (10 en 11 februari in Boedapest). De EK moest als selectiedrempel dienen voor dit evenement, zo hadden de leden van de Commissie Topsport vorig jaar bedacht. Overigens in overleg met de coaches. De Nederlanders bij de beste zes in het eindklassement zouden zich kwalificeren. De absentie van nationaal kampioene Tonny de Jong en wereldkampioen Gianni Romme, beiden ziek, zorgden al voor complicaties. Na de diskwalificatie van Renate Groenewold en de val van Mark Tuitert werd het helemaal moeilijk de regels nog goed uit te voeren. Er was een schreeuwende behoefte aan duidelijkheid, maar het in Baselga aanwezige commissielid Jan Groot liet weten dat hij eerst wilde terugreizen naar Nederland om daar (vermoedelijk vanavond) in conclaaf te gaan met zijn collega's. In Inzell worden deze week de betrokken coaches geraadpleegd, waarna de te volgen procedure voor de WK naar buiten wordt gebracht.

De discussies raken Gianni Romme nauwelijks. Hoewel hij de laatste weken op twee toernooien schitterde door afwezigheid, hoeft hij tijdens een World-Cupwedstrijd in Heerenveen slechts vormbehoud te tonen op de vijf kilometer. Postma is als enige inmiddels zeker van deelname, want hij was op het EK de beste Nederlander. Door de val van Tuitert zijn er maar drie tickets voor het WK mannen. Ervan uitgaande dat Romme het vege lijf redt, moet een grote groep op 24 januari vechten voor de resterende WK- plek. In Heerenveen zullen Tuitert, Uytdehaage, Ritsma, Verheyen, Beulenkamp, Hersman en waarschijnlijk de geblesseerde Janmaat de onderlinge strijd aangaan. In tegenstelling tot Romme moeten zij zich bewijzen op twee afstanden: 1.500 en 5.000 meter.

Postma was blij dat deze verkorte reprise van het Nederlands kampioenschap aan hem voorbij gaat. "Je selecteert je kapot." En ook zijn coach Leen Pfrommer sprak stoere taal: "De commissie is nog niet van de coaches af." De ervaren rot nam het zelfs op voor Tuitert, de pupil van collega Mueller.

De vrouwen verloren door de diskwalificatie van Groenewold ook een startplaats voor de WK. Voor hen is (nog) geen skate-off gepland. De beschermde Groenewold liet er geen twijfel over bestaan dat zij daar ook niets voor voelt. Als Cramer, De Jong en Groenewold in de Hongaarse hoofdstad aan de start verschijnen, vallen De Loor (vierde) en Thomas (zesde) af. Kernploegcoach Gerard Kemkers is van mening dat er geen discussie mag bestaan over Nederlands kampioene De Jong en Groenewold. Het stoort hem in hoge mate dat de keuzeheren, 'de drie Jannen' (Groot, Van der Hout en Augustinus), voor Romme een nieuwe procedure volgen, zonder de coaches daarbij te betrekken. Kemkers: "Waarom wordt voor Romme wel een uitzondering gemaakt en voor Ritsma niet?"

Kemkers wil voor woensdag in elk geval over de vrouwen duidelijkheid. Het wordt inderdaad tijd dat de keuzeheren van de KNSB orde scheppen in de chaos. Schaatsbelg Bart Veldkamp opperde gisteren dat de bond slechts één methode kan toepassen: consequent vasthouden aan de regels na speciale selectiewedstrijden. Vast staat dat met de toenemende commercialisering en de verbreding van de top een transparanter beleid noodzakelijk is.

NRC Webpagina's
15 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad