U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Midden-Oosten

Gesprek gaat wel door

Overleg over vrede nog vruchteloos

Door onze correspondent SALOMON BOUMAN
TEL AVIV, 12 JAN. Israëlische en Palestijnse onderhandelaars zijn er vannacht niet in geslaagd het ontspoorde vredesoverleg weer op de rails te zetten. Desondanks zullen de gesprekken de komende dagen worden voortgezet.

Zowel Israëlische als Palestijnse woordvoerders zeiden na de onderhandelingen, die tot diep in de nacht duurden bij de grenspost Erez, dat er geen vooruitgang was geboekt. "De meningsverschillen zijn nog groot", zei een Israëlische onderhandelaar. Die betreffen de status van Jeruzalem, het vaststellen van de grenzen, de nederzettingen en de terugkeer van vluchtelingen. Het besluit van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shlomo Ben Ami, om gisteren met spoed terug te keren uit Parijs naar Israël, voedde de hoop dat de nieuwe onderhandelingen alsnog een doorbraak zouden opleveren. Maar die hoop is nu weer getemperd. Door de mislukking van de besprekingen is een voor vandaag geplande ontmoeting tussen de Palestijnse leider Yasser Arafat en de Israëlische minister Shimon Peres uitgesteld. De ontmoeting zou nu zaterdag plaatshebben.

Ondanks de tegenslag van vannacht kunnen zich in dit zenuwslopende onderhandelingsproces op zeer korte termijn nog verrassingen voordoen omdat zowel de Israëlische premier Ehud Barak als de Palestijnse leider Arafat gebrand is op het sluiten van een 'kaderovereenkomst' vóór 20 januari, de datum waarop de ambtstermijn van de Amerikaanse president Clinton afloopt. Zo'n kaderovereenkomst moet dienen als uitgangspunt voor voortgezet vredesoverleg onder leiding van Clintons opvolger, George W. Bush. Opiniepeilingen vandaag wijzen uit dat Ariel Sharon, de leider van Likud, zijn grote voorsprong (18 procent) heeft behouden op Barak voor de verkiezingen voor het premierschap op 6 februari. Een overeenkomst met de Palestijnen zou de electorale positie van Barak kunnen verbeteren. De druk vanuit de Arbeidspartij op Barak om te wijken voor Shimon Peres neemt snel toe. Peilingen geven Peres constant een kleine voorsprong op Sharon indien hij de kandidatuur voor het premierschap van Barak overneemt. Volgens de kieswet kan dit stuivertje wisselen tot vier dagen voor de datum waarop naar de stembus wordt gegaan.

Intussen gaan - terwijl het aantal incidenten afneemt, hetgeen duidt op een afzwakking van de intifada - de gesprekken tussen Israëlische en Palestijnse officieren door over samenwerking bij het handhaven van de veiligheid. Ter stimulering van het onderhandelingsproces heeft Israël gisteren de militaire en economische druk op de Palestijnse gebieden enigszins verlicht. De omsingeling van enkele Palestijnse steden werd opgeheven, evenals de verdeling van de Gazastrook. Wegbarricades werden opgeheven en grensovergangen gingen open.

NRC Webpagina's
12 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad