U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Honki Ponk

Prachtig, maandag ga ik weer werken


Kinderopvang Honki Ponk in Schiedam gaat maandag weer open. De ouders krijgen drie zetels in het bestuur.

Door onze redacteur GUUS VALK

ROTTERDAM, 12 JAN. Onhandig feliciteren de circa vijftig ouders en personeelsleden van kinderopvang Honki Ponk in Schiedam elkaar, nadat ze door de rechter in het gelijk zijn gesteld. "Prachtig, ik ga maandag weer aan het werk", zegt crèchemedewerkster A. Lansbergen. Enkele vaders reageren sceptisch. L. Montulet: "Die iatrosofen nemen hier geen genoegen mee. Ze zullen alles doen om hun macht terug te krijgen." Maar de eerste slag is gewonnen, vindt mevrouw Ames, die het verzet leidt tegen het huidige bestuur van Honki Ponk.

De uitspraak van gisteren brengt het hoogopgelopen conflict tot een voorlopig einde. Het ontstond in december, toen bleek dat de directrice van Honki Ponk, M. van Wolferen, de veroordeelde iatrosoof J.P. de Kok als extern adviseur had aangetrokken. De ouders en het personeel waren hiervan niet op de hoogte gebracht. Bovendien bleek dat het recent benoemde bestuurslid P. de Bruin de advocaat en vertrouweling van De Kok is. Ouders haalden de in totaal ruim 250 kinderen van Honki Ponk af. De 67 personeelsleden van Honki Ponk meldden zich massaal ziek. De rest van het bestuur was al afgetreden.

De afgelopen weken hebben de ouders zich in bochten moeten wringen om alternatieve opvang van hun kinderen te regelen. Een enkele ouder wist vervangende opvang te vinden, andere ouders hadden minder geluk. Vader J. Witjes: "Al zes weken rijd ik mijn kind van het ene naar het andere adres." Met vijf andere gezinnen heeft Witjes een opvangschema gemaakt. Eens per week past hij op acht kinderen tussen 1 en 9 jaar. Nu wil hij zijn kind weer zo snel mogelijk naar Honki Ponk brengen.

Directrice M. van Wolferen, die al 26 jaar Honki Ponk op antroposofische basis leidt, weigerde in te gaan op bemiddelingspogingen van de gemeente Schiedam en hield de omstreden iatrosoof De Kok, door wie alle commotie begon, aan haar zijde. Van Wolferen ontsloeg bovendien alle personeelsleden die geen loyaliteitsverklaring wilden tekenen. De ouders en het personeel stapten hierop naar de rechter, gesteund door de gemeente Schiedam en enkele belangenorganisaties.

Gisterochtend, tijdens de behandeling van de zaak kwam advocaat en bestuurslid P. de Bruin, die namens de stichting Honki Ponk het woord voert, met een verrassing. Naast De Bruin en Van Wolferen hadden iatrosoof De Kok, O.Janssen en Van Wolferens partner G. Beijn zitting genomen in het bestuur. Op de tribune barstten ouders in huilen uit toen ze dit hoorden, andere keken sip voor zich uit. "De Bruin is een gehaaide advocaat, je kon van tevoren weten dat hij iets verzint", zegt een vader na afloop van de zitting. "We zijn ziende blind geweest."

De uitspraak komt om half vijf 'smiddags. Niet alleen worden de ouders en personeelsleden in het gelijk gesteld, ook uit de rechter zijn twijfels over de handelwijze van Van Wolferen en De Bruin. "Koningin Beatrix zou mij immers ook niet gebieden plotseling een loyaliteitsverklaring te tekenen."

De ouders discussiëren na afloop of ze hun kinderen nog aan Honki Ponk willen toevertrouwen. "We zijn een half jaar belazerd", vindt vader E. Pasveer. Witjes is het hier niet mee eens. "In het nieuwe bestuur hebben we toch een meerderheid? Van Wolferen houdt het niet lang meer vol." Pasveer blijft verontwaardigd: ,Mijn kind is blootgesteld aan een gevaarlijk man, dat kan een uitspraak van de rechtbank niet goedmaken."

NRC Webpagina's
12 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad