U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Honki Ponk

Opvang Schiedam maandag weer open

Door een onzer redacteuren
SCHIEDAM, 12 JAN. De Schiedamse kinderopvang Honki Ponk moet maandag weer open. Drie kandidaten die de ouders hadden voorgedragen, moeten binnen 24 uur zitting nemen in het bestuur.

Dat heeft de president F. van den Emster van de rechtbank in Rotterdam gisteren in kort geding bepaald. Hiermee geeft de rechtbankpresident de ouders gelijk in hun conflict met het zittende bestuur, onder leiding van directrice M. van Wolferen.

Volgens de rechtbankpresident hebben ouders en personeel statutair een bindend voordrachtsrecht en moeten de drie door de stichting aangestelde bestuursleden opstappen. Verder moeten de tientallen ontslagen werknemers weer aan het werk en moeten de deuren van de drie opvangcentra in Schiedam op zijn laatst maandagochtend weer open.

Met deze uitspraak loopt een hoogopgelopen conflict voorlopig met een sisser af. Een conflict dat in december ontstond, toen bleek dat de directrice van Honki Ponk, M. van Wolferen, de veroordeelde iatrosoof J.P. de Kok als adviseur had aangetrokken. Ouders noch personeel waren hiervan op de hoogte gebracht. Ook bleek dat het recent benoemde bestuurslid P. de Bruin de advocaat en vertrouweling van De Kok is. Van Wolferen, die al 26 jaar Honki Ponk op antroposofische basis leidt, ontsloeg alle personeelsleden die geen loyaliteitsverklaring wilden tekenen. Ouders haalden de in totaal ruim 250 kinderen van Honki Ponk af. De 67 personeelsleden van Honki Ponk meldden zich massaal ziek. De rest van het bestuur was al afgetreden.

Volgens de statuten van de stichting kinderopvang Honki Ponk moet het bestuur namelijk uit vijf personen bestaan en hebben ouders en personeelsleden recht op het voordragen van kandidaten. Tijdens de behandeling van het kort geding, gisteren, bleek het zittende bestuur plotseling zelf nieuwe kandidaten te hebben voorgedragen. Onder wie iatrosoof De Kok en zijn raadsman P. de Bruin. De president van de rechtbank heeft een streep door die benoeming gezet.

NRC Webpagina's
12 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad