U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Profiel Privacy

Ministerie van Justitie

Ministerraad

Ministerie van Binnenlandse Zaken


Wet stelt scherpe grenzen aan gebruik camera's

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 12 JAN. Filmen van personen die geen enkel vermoeden hebben op die manier te worden geobserveerd wordt in de toekomst strafbaar. Als in ruimten die voor het publiek toegankelijk zijn camera's worden gebruikt voor toezicht, moet dat met borden duidelijk worden aangegeven. Overtreding van dat verbod kan een boete van maximaal 10.000 gulden opleveren of een gevangenisstraf van twee maanden.

De ministerraad buigt zich vandaag over een wetsvoorstel van minister Korthals (Justitie) dat ter wille van de privacy grenzen stelt aan observeren. Volgens het ontwerp wordt toezicht in openbare ruimten, waaronder de straat, op termijn alleen toegestaan als voor de passant volstrekt duidelijk is dat hij wordt gefilmd. Korthals wil met de maatregel de bescherming van de persoonlijke levenssfeer beter waarborgen dan tot dusverre het geval is. Steeds meer gemeenten plaatsen camera's in uitgaanscentra of straten met veel cafés om de veiligheid te vergroten. De verplichting om de klant duidelijk te maken dat er sprake is van cameratoezicht geldt al wat langer voor horecagelegenheden en winkels.

Het wetsontwerp voorziet wel in een aantal uitzonderingen op de strafbaarstelling. Zo mogen journalisten gebruik blijven maken van een verborgen camera, op voorwaarde zij daar een goede reden voor hebben. Het filmen met een losse camera op straat en met een webcam blijft ook toegestaan. Ook de aanwezigheid van apparatuur voor verkeerstoezicht, zoals de flitscamera bij het stoplicht, hoeft niet vermeld te worden.

Afgelopen zomer stond de Rotterdamse rechtbank cameratoezicht in een woonwijk met veel criminaliteit toe. Dat werd in justitiële kring opmerkelijk genoemd, omdat kort voor het zomerreces de Tweede Kamer een motie had aangenomen waarin werd gesteld dat het houden van toezicht op de openbare weg een overheidstaak moet blijven. De ministers Korthals (Justitie) en De Vries (Binnenlandse Zaken) waren er toen al tegen dat dit soort toezicht zou worden uitbesteed aan particulieren.

NRC Webpagina's
12 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad