U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Nederlandse Tennisbond

Status Krajicek leidt tot veel ongenoegen


Richard Krajicek en Wim Buitendijk, directeur van het tennistoernooi in Rotterdam, zijn boos op elkaar. Over geld, status en 'schurken'.

Door onze redacteur ROBERT MISSET

ROTTERDAM, 12 JAN. Het lijkt uitgesloten dat Richard Krajicek ooit nog verschijnt op het World Tennis Tournament in Rotterdam. Ontstemd reageerde hij gisteren op de mededeling van toernooi-directeur Wim Buitendijk dat hij een startgeld van 150.000 dollar had gevraagd. Dat weigerde de toernooi-directie, waardoor de tweevoudig winnaar volgende maand ontbreekt in Ahoy'. "Het getuigt van weinig klasse dat Buitendijk bedragen gaat noemen om de schuld van een mislukte deal op mij af te kunnen schuiven", zei Krajicek. Buitendijk hekelde de financiële eisen van Krajicek. "Richard dicht zichzelf een hogere status toe dan hij verdient", zei hij gisteren. "Wij betalen naar prestatie. Krajicek eindigde vorig jaar als nummer 37 van de wereld, won geen één toernooi en presteerde matig tot slecht op de grandslams. Dan gaat de prijs naar beneden. Krajicek vroeg echter de hoofdprijs. Dan houdt het op." Het was ook pijnlijk voor Buitendijk dat Krajicek op het toernooi van Milaan genoegen neemt met een startgeld van 25.000 dollar. Krajicek meent dat Milaan en Rotterdam niet met elkaar zijn te vergelijken. "Ik had het toernooi in Milaan in mijn agenda gezet ter voorbereiding op de Davis Cup. Ik stond daar al ingeschreven, toen de toernooileiding mij een bonus beloofde van 25.000 dollar. In Nederland vertegenwoordig ik een bepaalde marktwaarde. Ik vroeg in Rotterdam niet meer dan Becker en Edberg in hun hoogtijdagen."

Sarcastisch constateert Krajicek dat zijn mislukte seizoen Buitendijk in de kaart heeft gespeeld. "Het kwam hem blijkbaar goed uit dat ik niet in de top-tien sta. Maar ik durf te stellen dat ik de afgelopen jaren de grootste publiekstrekker was in Rotterdam en dat zou ik in het huidige deelnemersveld nog steeds zijn geweest. Ik had met de toeschouwers een goede band opgebouwd, ik heb het toernooi twee keer gewonnen en ik vind dat een Wimbledonkampioen een hogere status heeft dan Buitendijk nu veronderstelt. Helaas verliepen de onderhandelingen met hem de laatste jaren al stroef. Hij is geen man met wie ik in het gewone leven zaken zou willen doen."

Volgens Buitendijk passen de mislukte onderhandelingen in een Nederlandse trend. "De liefde moet altijd van één kant komen", zei hij. "Wij worden door de buitenwacht afgeschilderd als de schurken die te weinig betalen. Maar de Nederlandse tennissers van de gouden generatie kwamen de afgelopen tien jaar niet voor de fans naar Rotterdam, maar louter voor de centen. Jan Siemerink is de enige uitzondering."

Het stoort Krajicek dat hij als een geldwolf wordt gebrandmerkt. "Een tennisser heeft de schijn altijd tegen", zegt hij. "Ik kan me niet verdedigen op een markt waar bedragen van ruim 100.000 dollar normaal zijn. Als Buitendijk vindt dat ik als Nederlander voor niets in eigen land moet spelen, waarom organiseert hij het toernooi dan niet onbezoldigd? En als ik blijkbaar onbelangrijk ben voor zijn toernooi, waarom praat Buitendijk dan zoveel over mij?"

NRC Webpagina's
12 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad