U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Conflict niet voorbij

Directeur tv Praag gaat alsnog weg


PRAAG, 12 JAN. De fel omstreden nieuwe directeur van de Tsjechische televisie (CT), Jirí Hodac, is gisteren afgetreden. De crisis rond CT is daarmee echter nog niet voorbij.

Hodac gaf gisteren een verklaring uit waarin hij meldde dat "gesprekken met mijn artsen" hem er "helaas' toe hebben gebracht om gezondheidsredenen af te zien van "de functie waarvoor ik wettelijk ben gekozen". In zijn verklaring maakte Hodac - die tijdens de crisis kort in het ziekenhuis belandde met uitputtingsverschijnselen - geen geheim van de "wrede deceptie" over de ophef die zijn verkiezing op 20 december had veroorzaakt. Hodac' verkiezing door de Televisieraad leidde op 24 december tot een rebellie van twintig tot dertig journalisten van het televisiejournaal. Zij bezetten de nieuwsstudio's en eisten het aftreden van Hodac: zijn vermeende nauwe banden met de Burger-Democratische partij ODS van ex-premier Václav Klaus zou de onafhankelijkheid van CT - en daarmee de persvrijheid - in gevaar brengen. Ze werden in hun protestactie gesteund door president Havel en brede stromingen in zowel de regerende sociaal-democratische partij als de vier oppositiepartijen die zich in de coalitie K4 hebben verenigd. In totaal 193.000 Tsjechen hebben de afgelopen weken een petitie ondertekend waarin de 'televisierebellen' werden gesteund. De enigen die Hodac bleven steunen waren de parlementariërs van de ODS. De felle ruzie leidde tot de opstelling van een nieuwe wet over de samenstelling van de Televisieraad, het orgaan dat Hodac op 20 december als nieuwe directeur aanwees; het moet voortaan worden samengesteld uit vertegenwoordigers van maatschappelijke stromingen, en niet meer uit vertegenwoordigers van de politieke partijen in het parlement, zoals tot dusverre. Hodac werd in december door de Televisieraad gekozen met de stemmen van de leden van de ODS en de sociaal-democratische partij.

Het aftreden van Hodac maakt nog geen eind aan het conflict: de bezetters van de nieuwsstudio's lieten gisteren weten hun actie voort te zetten tot ook de drie door Hodac benoemde topfunctionarissen bij CT zijn afgetreden. Ze werden gisteren gesteund door 50.000 demonstranten die op het Praagse Wenceslaus-plein bijeenkwamen om de bezetters van de nieuwsstudio's een hart onder de riem te steken. De stakende journalisten eisen het vertrek van de hoofdredacteur van het televisiejournaal, de financiële directeur van de Tsjechische televisie en de juridische directeur, die allen door Hodac zijn benoemd.

Een van de drie omstreden functionarissen, journaalhoofdredacteur Jana Bobosíková, maakte gisteren duidelijk in het aftreden van haar chef Hodac en in de protestdemonstraties op straat geen aanleiding te zien ook op te stappen. Ze bleef gisteren bovendien vasthouden aan haar eerdere besluit, de stakende journaalmedewerkers te ontslaan. Het Tsjechische parlement bespreekt het conflict bij de televisie vandaag. Het is de tweede keer in twee weken dat het parlement speciaal met het oog op dit conflict bijeenkomt. Bij de vorige zitting riep het Hodac - toen nog vergeefs - op af te treden. (Reuters, AFP)

NRC Webpagina's
12 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad