U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier BSE

Negende geval van BSE ontdekt

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 11 JAN. In Olst (Overijssel) is een nieuw geval van gekkekoeienziekte BSE ontdekt. Het gaat om het negende geval in Nederland. Dat heeft het ministerie van Landbouw vanmiddag bekend gemaakt.

Het Instituut voor Dierhouderij en Diergezondheid in Lelystad, dat alle testen op BSE uitvoert, stelde de besmetting met BSE op 4 januari vast. Het bedrijf in Olst is vervolgens gesloten in afwachting van bevestiging door een tweede test, die zeven dagen in beslag nam. De 128 runderen die nog op het bedrijf in Olst aanwezig zijn, zullen nu worden afgevoerd en vernietigd.

De zevenjarige koe is al op 15 december op verzoek van de veehouder geslacht omdat zij niet meer kon staan na de geboorte van een kalf. Het dier is vervolgens afgevoerd naar het destructiebedrijf Rendac, waar een hersenmonster van de koe is genomen en het kadaver is vernietigd. Door de drukte bij het testen van levende runderen kwam ID-Lelystad pas na twee weken toe aan het testen van de koe uit Olst. De levend aangevoerde runderen kregen voorrang omdat zij nog de voedselproductie in moeten.

Sinds 2 januari 2001 worden alle runderen ouder dan dertig maanden in Nederlandmet onderzocht met snelle BSE-test die binnen 24 uur een eerste resultaat geven. De 11.000 inmiddels uitgevoerde snelle testen hebben nog geen positieve gevallen opgeleverd. Het laatste ontdekte geval van BSE, in Punthorst, dateert van 29 december vorig jaar.

NRC Webpagina's
11 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad