U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
VN-tribunaal oorlogsmisdaden

Institute for War and Peace Reporting


Haags VN-tribunaal:

Plavsic beschuldigd van genocide


DEN HAAG, 11 JAN. Biljana Plavsic, de vroegere president van de Servische Republiek in Bosnië, is "individueel verantwoordelijk" voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Dat staat in de formele aanklacht van het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden die gisteren openbaar werd gemaakt toen Plavsic' zich bij het tribunaal in Den Haag meldde.

Gisteren werd duidelijk dat tegen Plavsic al sinds april vorig jaar een geheime aanklacht van het tribunaal bestond. Ze is de enige in de vroegere leiding van de Bosnische Serviërs tegen wie geen openbare maar een geheime aanklacht was uitgevaardigd. Ze wordt op twee punten beschuldigd van genocide en medeplichtigheid aan genocide, op vijf punten van misdaden tegen de menselijkheid en op twee punten van schending van het oorlogsrecht en de Geneefse conventies over de bescherming van burgers in oorlogstijd. De aanklachten hebben betrekking op de jaren 1991 en 1992, toen Plavsic vice-president van de Servische Republiek was. Volgens de aanklacht wist ze dat niet-Serviërs in Bosnië werden geëxecuteerd, gemarteld en op onmenselijke wijze gedetineerd, maar trad ze daar niet tegen op. Ze plande en beval moorden in een "campagne van etnische zuivering", met de bedoeling een Groot-Servische staat te stichten - wandaden die waren bedoeld om, in hun geheel of ten dele, de Bosnische moslims en de Bosnische Kroaten "als nationale, raciale of religieuze groep te vernietigen", aldus de aanklacht. Ze liet die wandaden toe, aldus de aanklacht, en feliciteerde publiekelijk de mensen die zich aan die wandaden schuldig maakten. Plavsic wordt vandaag voorgeleid; haar advocaat Krstan Simic zei gisteren al dat zij zich "absoluut onschuldig" acht. Het proces zal in mei beginnen.

Hoofdaanklager Carla del Ponte prees Plavsic omdat ze zich vrijwillig bij het VN-tribunaal heeft gemeld. Ze voegde daar echter aan toe dat geen afspraken zijn gemaakt over strafvermindering of het elinineren van punten van de aanklacht in ruil voor die vrijwillige komst naar Den Haag of medewerking van Plavsic als getuige in processen tegen andere Bosnisch-Servische beklaagden. "Er zijn [met Plavsic] geen onderhandleingen geweest. Het enige contact vond plaats omdat ze zich vrijwillig wilde overgeven", zo zei Del Ponte gisteren.

Advocaat Simic zei gisteren dat Plavsic naar Den Haag is gekomen omdat dat , ,de enige plaats is waar ze kan bewijzen dat ze niet schuldig is." Hij voegde daaraan toe er bij de rechters op aan te zullen dringen Plavsic niet in de Scheveningse strafgevangenis op te sluiten. De premier van de Servische Republiek, Milorad Dodik, liet gisteren weten dat zijn regering bereid is garant te staan voor Plavsic, opdat ze in aanmerking komt voor vrijlating op borgtocht. (AP, AFP)

NRC Webpagina's
11 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad