U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Vredesmissies Ethiopië en Eritrea

Wapenembargo tegen Eritrea en Ethiopië blijft

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 11 JAN. De Verenigde Staten zijn er gisteren opnieuw niet in geslaagd de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te winnen voor onmiddellijke opheffing van het wapenembargo tegen Ethiopië en Eritrea.

De VS trokken een resolutie daartoe in nadat bleek dat negen van de vijftien leden van de Veiligheidsraad "meer tijd" willen om over het Amerikaanse voorstel te praten. Nederland is voor handhaving van het embargo tegen beide landen.

De Amerikaanse afgevaardigde bij de Veiligheidsraad, James Cunningham, wil "binnen een week ongeveer" alsnog voldoende steun verwerven binnen de Veiligheidsraad voor opheffing van het embargo.

Eind vorige maand werd een stemming in de Veiligheidsraad over het onmiddellijk opheffen van het wapenembargo uitgesteld onder druk van Nederland en Canada. Beide landen voelen daar niets voor omdat zij troepen leveren aan de 4.200 man sterke vredesmacht UNMEE in het Ethiopisch-Eritrese grensgebied. Sinds begin deze maand zijn beide landen geen lid meer van de Veiligheidsraad. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag houdt er overigens rekening mee dat het nieuwe uitstel slechts tijdelijke winst voor Nederland is.

Het bestaan van het embargo was voor de Tweede Kamer vorig jaar een van de randvoorwaarden om in te stemmen met de deelname van Nederlandse troepen aan UNMEE. De Verenigde Staten willen het embargo onmiddellijk opheffen als reactie op het vredesakkoord tussen Ethiopië en Eritrea dat op 12 december werd gesloten.

Zonder nieuwe beslissing van de Veiligheidsraad loopt het wapenembargo af in mei. De Europese Unie wil niet voor eind maart overwegen haar eigen wapenembargo te herzien. Ook Groot-Brittannië schaarde zich gisteren achter het Europese standpunt. "Wij denken niet dat er een dringende noodzaak is om het embargo op te heffen", aldus de Britse ambassadeur bij de VN, Jeremy Greenstock.

NRC Webpagina's
11 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad