|
|
|
NIEUWSSELECTIE Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening
|
Bollenstreek moet plaatsmaken voor
woningbouw
Eindelijk: Pronks Vijfde Nota is klaar
DEN HAAG, 11 JAN. Wie gedacht had dat de Vijfde Nota over de Ruimtelijke Ordening van minister Pronk (VROM) een heldere landkaart zou bevatten van Nederland anno 2030, komt bedrogen uit. De gisteren op internet vrijgegeven tekst laat nog heel veel ongewis. Zoals al bij de presentatie van de hoofdlijnen op 15 december bleek, is het vooral aan provincies en gemeenten om de verdeling van de ruimte ter plaatse te regelen. Pas in 2005 hoeven zij 'rode contouren' bolaan te geven rond steden en dorpen, waarbuiten in principe niet mag worden gebouwd. Daarnaast moeten ze groene contouren aangeven rond waardevolle natuurgebieden.Bij hun afwegingen moeten de provincies en de gemeenten zich aan een aantal richtlijnen van de rijksoverheid houden. Zo moeten ze proberen de nu al bebouwde terreinen (vooral de naoorlogse wijken) intensiever te gebruiken en, als het kan, functies combineren. Dat laatste kan door bijvoorbeeld natuurgebieden ook te gebruiken voor recreatie. Voorts kunnen ze bepaalde gebieden, in het bijzonder landbouwgronden, transformeren en voor woonwijken, bedrijventerreinen of nieuwe natuur gebruiken. Ondanks de onzekerheid omtrent de exacte invulling, biedt de nota inzicht in de ruimtelijke plannen voor de verschillende landsdelen. Een kort overzicht:
Op den duur zal het huidige Groene Hart iets worden verkleind. Het zal de status van Nationaal Landschap krijgen. Als er nog meer behoefte is aan woonruimte, zal die vooral bij Almere, in de zuidoostelijke Haarlemmermeer en in het gebied tussen Rotterdam, Gouda en Zoetermeer worden gezocht. De wegverbindingen met andere stedelijke concentraties in Vlaanderen, het Ruhrgebied en verder worden verbeterd. Ook de HSL- Zuid en de HSL-Oost zullen tot de bereikbaarheid bijdragen. Waterland en de gebieden ten noorden ervan worden Nationaal Landschap. Dat geldt ook voor de Hoeksche Waard, al wordt het gebied ten oosten van het HSL- Zuid gereserveerd voor een nieuw bedrijventerrein.
De ontstaansgeschiedenis van de Vijfde Nota over de Ruimtelijke Ordening van minister Pronk (VROM) was een schier eindeloze aangelegenheid. Hetzelfde kan langzamerhand worden gezegd over de presentatie van het eindresultaat. Pronk maakte half december officieel de hoofdlijnen van zijn werkstuk bekend, gisteren kwam eindelijk de hele tekst van de nota beschikbaar - zij het uitsluitend op internet en zonder bijbehorende kaartjes. Vandaag zou er een eerste papieren versie komen, maar de volledige nota in boekvorm volgt pas eind deze maand. Als gevolg van deze verbrokkelde presentatie dreigt het debat over de Vijfde Nota als een nachtkaars uit te gaan. Het was lastig om veel kritiek uit te oefenen na de presentatie van de hoofdlijnen, zonder de details van de eigenlijke nota te kennen. Nu die bijzonderheden een maand later ook weer broksgewijs beschikbaar komen, verwatert het debat al snel. De milieubeweging en anderen protesteren nog zwakjes dat een deel van de plannen hen niet bevalt, maar dit trekt nauwelijks de aandacht. Tekenend was dat de ochtendbladen vanmorgen vrijwel niets berichtten over de Vijfde Nota. Ook na januari is het verhaal van de Vijfde Nota overigens nog niet voorbij. Niet alleen moet het parlement er nog mee instemmen, ook volgt er vanaf februari een inspraakronde voor gewone burgers en nieuw overleg met provincies en gemeenten. Pas daarna kan de nota tenslotte worden omgezet in een bindende Planologische Kernbeslissing Nationaal Ruimtelijk Beleid.
|
NRC Webpagina's 11 JANUARI 2001
|
Bovenkant pagina |
|