U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Pokeren met schaatsmiljoenen

WARD OP DEN BROUW
"Voor het geld hoef je niet te gaan schaatsen", zei Jochem Uytdehaage nadat hij Nederlands kampioen allround was geworden. Studeren is op de lange termijn lucratiever, had de 24-jarige schaatser uitgerekend. In een wereld waarin het geld rolt als nooit tevoren, was dat een opmerkelijk geluid.

Morgen verschijnt Uytdehaage als lid van de Nederlandse ploeg aan de start van het Europees kampioenschap in het Italiaanse Dolomietendorp Baselga di Pinè. Van de acht Nederlanders in Baselga behoren er slechts drie tot een commerciële ploeg: Ids Postma (DSB), Mark Tuitert en Annamarie Thomas (beiden SpaarSelect). De overige vijf rijden bij de schaatsbond (KNSB). Het bewijs dat succes in het schaatsen niet altijd te koop is. Toch is het niet verwonderlijk dat door recente miljoeneninjecties die indruk ontstaat. Vorig jaar werd er voor het eerst bijna letterlijk met geld gesmeten. Op een nette manier deed in april TVM zijn intrede in de schaatssport, met als kopman Rintje Ritsma. Wehkamp was er al, met Bart Veldkamp, net als SpaarSelect, dat sinds de Winterspelen pronkt met Gianni Romme en nu al voor het tweede seizoen ook met de sprinters van Peter Mueller.

In april verscheen Dirk Scheringa ten tonele. De West-Friese multimiljonair en schaatsliefhebber had een plan: de (later gestaakte) beursgang van zijn bedrijf DSB (Dirk Scheringa Beheer) gepaard laten gaan met de presentatie van een schaatsploeg. Geld speelde geen rol. Scheringa's rechterhand, voormalig lange-afstandzwemmer Hans van Goor, kreeg de vrije hand bij het samenstellen van een ploeg met grote namen. Dat lukte uiteindelijk, met toppers als tweevoudig olympisch kampioene Marianne Timmer, olympisch kampioen Ids Postma en oud-wereldkampioen sprint Jan Bos.

De buit had nog groter kunnen zijn. Even dacht Van Goor de hele ploeg van de Amerikaanse trainer Peter Mueller bij SpaarSelect weg te kunnen kapen, met Romme en de sprinters Erben Wennemars en Jakko Jan Leeuwangh. Hoe en waarom die overval mislukte, laat de Zembla-documentaire De schaatsmiljoenen zien.

Het resultaat is een fraaie, maar incomplete reconstructie. Met Scheringa's hitman Van Goor, die vertelt hoe hij bijna de complete ploeg van SpaarSelect had ingelijfd. Met Wennemars, die als eerste contact met DSB had over een eventuele transfer maar toch koos om bij SpaarSelect te blijven. Hij bracht DSB met Mueller in contact. "In m'n contract staat nergens dat ik niet met andere ploegen mag praten", zegt Mueller. Zijn hobby's komen bij Zembla niet aan de orde, maar hij is een liefhebber van poker, bij voorkeur aan de casinotafel. Wat hij daar leerde is vanavond te zien. DSB stond na het pokerspel niet met lege handen, maar daarover geen woord in de reportage. Jan Bos - zijn naam valt vreemd genoeg niet één keer - ging als enige schaatser van SpaarSelect wèl in op het aanbod van DSB. Pas na een half jaar was zijn overgang rond, vlak voor het schaatsseizoen. De rechter bepaalde dat Bos zijn contract bij SpaarSelect mocht afkopen, voor 325.000 gulden. De eerste tussentijdse transfer in het langebaanschaatsen was een feit, een relevant unicum dat niet onvermeld had mogen blijven.

Zembla: De schaatsmiljoenen, Ned.3, 21.18-22.00u.

NRC Webpagina's
11 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad