U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Actie tegen illegale kaarten

DAVID DE JONG
Canal+ Nederland heeft op 21 december bij twee satelliethandelaren conservatoir beslag laten leggen op apparatuur. Daarbij zijn onder meer computers en lege programmeerbare kaarten in beslag genomen. Op dergelijke kaarten kunnen hobbyisten codes programmeren zodat illegaal naar betaaltelevisie gekeken kan worden.

Volgens de betrokken handelaren is er niets illegaals in hun bedrijf gaande. Zij zijn van mening dat de kaarten in principe voor allerlei toepassingen kunnen worden gebruikt, zoals het programmeren van hotelsloten of toepassingen bij spelcomputers. De verkopers willen geen verantwoording dragen voor wat de klant ermee doet. Woordvoerder Hans van der Veen van Canal+ zegt in een reactie dat het bedrijf juridisch zeker is van zijn zaak 'aangezien het anders deze acties niet zou hebben uitgevoerd'.

Canal+ heeft in nagenoeg alle gebieden waar het actief is te maken met commerciële piraterij en treedt daar regelmatig tegen op.

Dat de apparatuur voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden en onderdelen eveneens in elektronicawinkels verkrijgbaar zijn, kan een juridisch probleem vormen voor Canal+. Zolang de handelaar geen daadwerkelijk functionerende kaarten aanbiedt, kan men hem niets verwijten.

De websites waar de voor de kraak benodigde gegevens gevonden worden zijn vaak in niet EU-landen gevestigd. Met zo'n kaart zijn vrijwel alle zenderpakketten (Nederland, Frankrijk, Spanje, Italië en Polen) te ontvangen. Kijkers kunnen, dankzij de 'original soundtrack'-optie, naar de niet-nagesynchroniseerde versie van de vele Amerikaanse en Engelse speelfilms kijken. Begin januari bleek dat Canal+ ook consumenten die op internet informatie uitwisselen in o.a. nieuwsgroepen, per e-mail benadert met de vraag daarmee te stoppen. Het bedrijf gaat ervan uit dat de informatie gebruikt wordt om illegaal naar de gecodeerde signalen te kijken. Daarbij meldt Canal+ persoonsgegevens te 'kunnen' opvragen, hoewel internetproviders niet verplicht zijn die te verstrekken. Daadwerkelijk juridisch optreden tegen consumenten heeft vooralsnog niet plaats gevonden. Overigens blijkt niet alleen Canal+ last te hebben van hackers; deze week werd ook de 'Viaccess'- codering gekraakt. Satellietboeketten in Scandinavië (Viasat) en Frankrijk (TPS en AB Sat) hebben hier last van. Viaccess, een systeem van France Télécom, wordt in Nederland door de kabelbedrijven Casema en Mr. Zap (Mediakabel) gebruikt. Beiden zijn vorig jaar begonnen met hun digitale kabelaanbod.

Best of Belgique RTBF Sat, een aangekondigd 'best of' tv- kanaal van de Franstalige Belgische publieke omroep gaat nog niet van start. Dit is een gevolg van een interventie van de nieuwe minister van Mediazaken in Wallonië, Richard Miller. Deze wil eerst met de RTBF praten over het te voeren beleid en de begroting voor de komende jaren. De RTBF neemt voor internationale televisiedoeleinden reeds deel aan het Franstalige kanaal TV5, waar een beperkte hoeveelheid zendtijd aan de Belgische omroep wordt besteed. De start van RTBF Sat wordt nu op zijn vroegst in april 2001 verwacht.

Arte De Europese cultuurzender Arte zendt sinds 1 januari 2001 's middags behalve herhalingen ook nieuwe programma's uit. Arte, dat op de digitale satelliet een volwaardig kanaal kent en analoog vanaf 19.00 uur uitzendt, streeft op termijn naar een volledige 24 uurs- programmering. Dit najaar wil de zender een algehele restyling doorvoeren. Arte is op de kabel in o.a. Zeeland, het Westland en Amsterdam (voor zolang het duurt) te ontvangen en op satelliet digitaal en analoog via de gangbare Astra 1 en Hotbird-satellieten in een Duitse en Franse versie.

NRC Webpagina's
10 JANUARI 2001

Veel gestelde vragen TV Plus


Eerder verschenen artikelen in het archief
.


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad