U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Tsjechische televisie

Ministerie van Cultuur Tsjechië

ODS


Massabetoging in Praag tegen benoeming bij tv


PRAAG, 4 JAN. Tienduizenden Tsjechen hebben gisteren in de grootste demonstratie in Tsjechië sinds de 'fluwelen revolutie' van 1989 in Praag hun solidariteit betuigd met de rebellerende nieuwsredacteuren van de Tsjechische Televisie. Ook in andere Tsjechische steden, zoals Brno en Ostrava, vonden massale demonstraties plaats.

De schattingen van het aantal betogers op het Praagse Wenceslasplein varieerden van 60.000 tot 130.000. Veel bekende televisiepersoonlijkheden, popsterren, kunstenaars, acteurs en andere publieke personen namen aan de demonstratie deel. De betogers eisten het ontslag van de controversiële directeur van de televisie, Jirí Hodac, en vrijheid van meningsuiting.

In het oplopende conflict om de positie van Hodac - die volgens de stakende nieuwsredacteuren en de betogers politiek bevooroordeeld is ten gunste van de Burger-Democratische Partij van ex-premier Václav Klaus - heeft zich gisteren ook de Senaat gemengd. Met 42 tegen elf stemmen eiste de Senaat het ontslag van Hodac en van de Televisieraad, die hem op 20 december benoemde. Hodac zelf is intussen ziek geworden. Volgens de hoofdredacteur van het tv-journaal kreeg hij waarschijnlijk een hartaanval en ligt hij in een ziekenhuis. Zijn toestand zou zeer ernstig zijn. De Internationale Federatie van Journalisten, die 450.000 journalisten in honderd landen vertegenwoordigt, uitte gisteren haar solidariteit met de nieuwsredacteuren die in Praag uit protest tegen Hodac' benoeming de nieuwsstudio's bezet houden. De IFJ beschreef het conflict in Praag als een lakmoesproef voor persvrijheid en democratie in Tsjechië. De secretaris-generaal van de IFJ, Aidan White, liet in een verklaring weten dat de redacteuren van de Tsjechische Televisie "de steun van journalisten in heel de wereld" hebben in hun strijd tegen "censuur en politieke manipulatie". De IFJ deed een beroep op de Europese Commissie om in Praag tussenbeide te komen. Met de regionale IFJ-organisatie EFJ, de Europese Federatie van Journalisten, vroeg ze ook de Raad van Europa druk op de Tsjechische regering uit te oefenen om Hodac weg te krijgen en de raad van bestuur van de Tsjechische Televisie te hervormen. Inmiddels heeft premier Milos Zeman Hodac ook gevraagd op te stappen. Hij zou "grove fouten" gemaakt; welke dat zijn, zei Zeman niet. (Reuters, AFP, AP)


Zie ook:

Rel Praagse tv is protest tegen politiek (29 december 2000)

NRC Webpagina's
4 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad