U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Brand Volendam

Politie hoort eigenaar Het Hemeltje

Tiende dode door brand in Volendam

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 4 JAN. De brand in het Volendamse café Het Hemeltje in de nieuwjaarsnacht heeft zijn tiende dodelijke slachtoffer geëist. Een dertienjarig meisje dat ernstig gewond in het AMC lag is daar gisteren overleden.

Ongeveer negentig van de kleine tweehonderd gewonden liggen nog in diverse ziekenhuizen; circa vijftig van hen op de intensive care.

Volgens medici van het Brandwondencentrum in Beverwijk, die gisteren zestien gewonden bezochten in Amsterdamse ziekenhuizen, is de synthetische kleding niet de belangrijkste oorzaak geweest van het letsel bij de gewonden. Bij slechts enkele van de zestien patiënten was de kleding ingebrand.

Eigenaar J. Veerman wordt vandaag door de politie als getuige gehoord, zo bevestigde zijn advocaat, F. Scheider, aan het ANP. Gisteren stond Veerman het NOS Journaal te woord. In het vraaggesprek suggereert hij dat de brand ontstond door een bezoeker die een bos sterretjes aanstak. Hij was overigens niet aanwezig op dat moment. Enkele getuigen hebben de politie verteld dat het personeel sterretjes uitdeelde.

De fungerend hoofdofficier van justitie voor de regio Zaanstreek- Waterland Th. Bot zal morgen bekendmaken of en tegen wie een strafrechtelijk onderzoek wordt geopend. Naar alle waarschijnlijkheid komt er een nader onderzoek naar de vraag of Veerman vergunningen en brandvoorschriften heeft nageleefd. Justitie bekijkt ook of de gemeente Edam-Volendam strafrechtelijk aansprakelijk kan worden gesteld. Een van de vragen die aan de orde komt, is of de lokale overheid wel voldoende controle heeft uitgeoefend op de naleving van verstrekte vergunningen en brandvoorschriften.

Volgens de Utrechtse hoogleraar staatsrecht F. Michiels is het op grond van recente jurisprudentie, de zogeheten Pikmeerarresten van de Hoge Raad, onwaarschijnlijk dat gemeentefunctionarissen justitieel kunnen worden aangepakt. "Uit de rechtspraak vallen geen keiharde normen af te leiden op grond waarvan je kunt zeggen dat er in een bepaald geval sprake is van bijvoorbeeld het uitoefenen van onvoldoende controle", aldus Michiels.

De Haagse brandweercommandant en voorzitter van het College van Commandanten van Regionale Brandweerkorpsen R. Brons zei gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak dat de overheid de verlening van vergunningen en de controle op de naleving ervan in één hand moet houden. Bij overtredingen moet zij een actiever opsporingsbeleid voeren. De gebeurtenissen in Enschede hebben volgens Brons geleerd dat de brandweer in hoge mate afhankelijk is van informatie van de overheid. Als die niet klopt, kan dat leiden tot gevaarlijke situaties. De overheid heeft geen excuses voor illegale situaties, zegt hij, maar zij is verplicht die op te sporen. "Je kunt als overheid niet volstaan met 'dat wist ik niet'. Hier geldt te allen tijde: dat had je als overheid moeten (kunnen) weten."

NRC Webpagina's
4 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad