U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
FED
(Centrale Bank Verenigde Staten)

Federal Reserve Board

Nasdaq

Euronext


Rentestap Greenspan is ook politiek signaal

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 4 JAN.Alan Greenspan, voorzitter van de Amerikaanse 'Fed', heeft de geldmarktrente effectief verlaagd. Er is gejuich te horen bij beleggers maar is het ook een politiek signaal?

"Greenspan heeft bewust gewacht want de neiging om te verlagen was er al eerder", denkt David Littman, econoom bij Comerica Bank in Detroit. Het 'verkiezingsgedoe' gooide volgens hem echter roet in het eten. Nu is de 'Fed' nog net op tijd. Greenspan heeft de werkloosheidscijfers over december, die morgen worden gepubliceerd, niet willen afwachten om het schokeffect te verhogen.

Volgens Littman heeft Bush het Greenspan moeilijk gemaakt door te amicaal te doen tijdens hun ontmoeting twee weken geleden. "Op de foto's zag je Bush de arm om Greenspan heen slaan", zegt Littman. "Het was een beetje te intiem. Dat kan een voorzitter van de Fed niet hebben." Het zal Greenspan hebben weerhouden om al eerder iets te doen want het zou kunnen worden uitgelegd als een geste naar Bush.

Bush en zijn vice-president Cheney begonnen al voor de stemmen goed en wel waren herteld te waarschuwen voor een naderende recessie. William Dudley van Goldman Sachs en Ken Goldstein van de Conference Board zijn maar enkele van de talloze economen die waarschuwden dat Bush en Cheney de Amerikanen een recessie aanpraatten. "Dat heeft bepaald niet geholpen", aldus Carl Tannenbaum, econoom van ABN Amro, gisteren in Chicago.

Toch was de Amerikaanse economie al zo hard aan het vertragen dat het volgens Tannenbaum niet de uitlatingen van Bush en Cheney waren die de doorslag gaven. Al maanden waren economen alert op de gevolgen van een lagere groei, dalende aandelenkoersen en dure energie voor de Amerikaanse economie.

David Littman denkt dat Bush en Cheney niet overmatig negatief zijn geweest maar juist goed hebben opgelet. "Bush en Cheney zijn eigenlijk door deze renteverlaging in het gelijk gesteld."

Toch zijn er veel analisten die de renteverlaging beschouwen als een gebaar naar Bush. "Greenspan cum suis schermen hun territorium af en zenden Bush een signaal", aldus econoom Richard Yamarone van Argus Research tegen persbureau Reuters. "Hij zegt: 'Wij zijn de baas en zolang wij de monetaire teugels in handen hebben maken wij uit wat er gebeurt'." Volgens Tannenbaum heeft Greenspan het echter niet nodig om zich op deze manier te doen gelden. Het respect dat hij in eigen land maar ook internationaal geniet zegt genoeg. Volgens Tannenbaum zegt Greenspan met de rentestap niet alleen tegen Bush maar tegen de hele wereld dat de Fed alles op alles zal zetten om de VS uit een recessie te houden. Tannenbaum: "Bush of geen Bush, er is een sterke overtuiging in de VS en in de wereld dat Greenspan de 'Chief Economic Officer' is."

NRC Webpagina's
4 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad