U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
FED
(Centrale Bank Verenigde Staten)

Federal Reserve Board

Nasdaq

Euronext


Uit vrees voor economische malaise

Rente VS lager na verrassingsactie

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 4 JAN. De Amerikaanse rente op de geldmarkt is gisteren onverwacht met een half procent verlaagd van 6,5 procent tot 6,0 procent. Indien nodig zal de rente verder worden verlaagd.

Dat heeft de Federal Reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, gisteren bekendgemaakt. De centrale bank verwees naar indicaties dat de Amerikaanse economie snel tempo verliest.

Het gebeurt niet vaak dat de rente buiten reguliere vergaderingen van de 'Fed' wordt gewijzigd. De verrassende rentestap met een half procentpunt veroorzaakte euforie op de aandelenmarkten. Het Dow Jones-gemiddelde op Wall Street schoot met 2,8 procent omhoog, en de Nasdaq-index, waarin veel technologiefondsen staan, won zelfs 14,2 procent.

In Europa was de reactie vanmorgen gematigder. De grote beurzen stonden rond het middaguur minder dan 2 procent hoger, en Frankfurt noteerde zelfs een verlies. De koers van de euro, die gisteren met 2,5 procent daalde ten opzichte van de dollar, was vanmorgen alweer vrijwel hersteld op 0,95 dollar.

De Amerikaanse renteverlaging, die komt nadat de rente in twee jaar tijd met 1,75 procentpunt was opgeschroefd, is de eerste sinds het najaar van 1998. Destijds beleefde de Azië-crisis zijn hoogtepunt. Ook toen verlaagde Fed-voorzitter Alan Greenspan buiten de vergadering om de geldmarktrente. De geldmarktrente is de rente waartegen banken van elkaar lenen. Het minder belangrijke disconto werd gisteren ook verlaagd, met een kwartprocent tot 5,75. Een aantal grote banken verlaagde zijn prime rate, de rentevoet voor de beste klanten.

De Fed verwees in een verklaring naar de teruggelopen verkoop- en productiecijfers, alsook het verminderde consumentenvertrouwen, hoge energieprijzen en de krappere financiële omstandigheden als de redenen voor de renteverlaging. Bijna alle economen waren het erover eens dat een renteverlaging op til was maar de vraag was met hoeveel en wanneer.

"Dit is een krachtige stap", zei de toekomstige Amerikaanse president George W. Bush. "Maar het was noodzakelijk."

"Dat de rente omlaag gaat is geen verrassing en dat het vijftig basispunten is ook niet, maar de timing maakt het verrassend", zei Carl Tannenbaum, econoom bij ABN Amro in Chicago. "Dit is precies wat de economie op dit moment nodig heeft." De eerste signalen van een trager groeiende economie kwamen afgelopen zomer. Vooral de aandelen van technologiefondsen zijn sterk gedaald. "De Fed liep al een week of zes op de feiten achter", aldus David Littman, econoom bij Comerica Bank in Detroit. "Nu zijn ze weer bij."

NRC Webpagina's
4 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad